Fullsatt och fartfyllt. Publiken slöt upp när VSK Bowling spelade sin första historiska elitseriematch i Bellevue på söndagsförmiddagen.

Storpublik såg VSK Bowlings historiska hemmapremiär i elitserien 

Det bjöds på ett stycke lokal idrottshistoria på söndagsförmiddagen i Västerås. VSK Bowling spelade sin första hemmamatch i elitserien i klubbens historia. Regerande mästarlaget Team Pergamon blev dock för svårt. Men händelsen i sig var stor för spelarna. ”Det är jäkligt kul att vi äntligen är uppe i elitserien”, säger spelaren Martin Vasell, VSK-are i 25 år.

Publicerad Senast uppdaterad

VSK är numera inte bara fotboll och bandy på elitnivå. Även den grönvita bowlingen är i finrummet. VSK Bowling skrev historia i maj när man överraskade alla och för första gången tog sig hela vägen upp i elitserien. 

Grönvitt inledde elitserieäventyret med dubbla förluster under premiärhelgen för en vecka sedan på bortabanor i Stockholm (Stureby 8–12, Sundbyberg 6–14).

I det historiska hemmamötet på söndagsförmiddagen i Bellevuestadion blev det tuffast möjliga prövning när de regerande och 16-faldiga svenska mästarna Team Pergamon var på besök.

Stjärngänget kallar sig själv för ”världens bästa klubblag” och det vimlar av storspelare i laget, bland andra svensk bowlings stora stjärna Jesper Svensson. 

VSK bjöd upp till kamp, men stod inte distansen ut (6–14 till Partillelaget till slut).

Martin Vasell har spelat för VSK i 25 år och får nu äntligen känna på elitseriemotstånd.

– Det är som att möta Real Madrid i fotboll, bara världsstjärnor. Men det var kul att spela mot dom och jag tycker vi pressar dom ganska bra ändå. Det är ju inte matcherna mot Pergamon vi ska vinna i elitserien, säger VSK-spelaren Martin Vasell efter matchen.

Det är som att möta Real Madrid i fotboll

Han har längtat efter den här chansen. 

– Jag började spela i VSK för 25 år sedan som 15-åring. Så det känns jäkligt kul att få känna på elitserien nu när man spelat så pass länge.

Och mycket folk på läktarna?

– Jävligt kul! Det här måste vara rekord för VSK, jag har aldrig spelat inför flera. Det visar att intresset finns för bowlingen i stan.

Det finns en stomme av spelare i VSK-truppen som varit med i många år och en handfull med elitserierutin, bland andra Per Jansson, Stefan Yngström, Johan Brunsberg och Stefan Dew.

Eric Nordström.

Det var överraskande att ni tog steget upp, vad talar för att ni lyckas hålla er kvar?

– En bra lagsammanhållning och att vi kämpar på bra. Vi tar med oss lärdomar hela tiden och jag tror vi kommer bli ännu bättre på hemmaplan ju längre säsongen går tack vare de nya stringmaskinerna.

Nya stringmaskinerna.

50-årsfirande Bellevue har nämligen lagom till elitseriestarten installerat nya maskiner med ny teknik, så kallade stringmaskiner. Söndagens match var den första någonsin som spelades i elitserien med den nya innovationen där käglorna sitter fast i snören och har ersatt den klassiska kägelmaskinen. 

Poängbäst i grönvitt i den historiska premiären blev Eric Nordström på 877 över de fyra serierna, följd av Per Jansson på 815 och Tommy Sarlin med 807. 

Nästa helg väntar ny hemmamatch när Norrköpingsklubben Kaskad gästar.

Övriga bilder från VSK:s hemmapremiär:

Mycket publik på plats i Bellevue.
Eric Nordström var poängbäst i VSK.
VSK:s Per Jansson, med gott om elitserierutin sedan tidigare, var näst poängbäst i det grönvita laget. ”Det betyder fantastiskt mycket för Västeråsbowlingen att nu ha ett lag i elitserien”, säger han.
Tommy Sarlin, en av de bästa i VSK med sina 807 poäng.
Stefan Yngström är VSK:s mest rutinerade spelare med SM-medaljer över fem årtionden och landslagsmeriter. Bland annat var han med och spelade hem Team Pergamons första SM-guld 2023 – i Västerås.
VSK-arna efter förlusten mot Pergamon.
Premiär-programblad.
Jesper Svensson, en av Team Pergamons stjärnspelare.
Powered by Labrador CMS