Trippel i JVM-medaljer. Skidlöftet Johanna Holmberg knep ett guld och två silver vid rullskid-VM i Val di Fiemme. ”Jag är jättenöjd”, hälsar hon från Italien.

Västeråstalangens stora succé – tog tre medaljer på rullskid-VM

Första uppdraget i den blågula dressen på ett internationellt mästerskap – det slutade med succé för Västeråstjejen Johanna Holmberg. 17-åringen lämnar rullskid-VM i italienska Val di Fiemme med tre medaljer i damjuniorklassen – efter ett avslutande silver på söndagen uppför klassiska Alpe Cermis. ”Lite trött är man!”, säger Holmberg efter den tuffa utmaningen. Hon blev dessutom totaltvåa i världscupen. 

Publicerad Senast uppdaterad

Masstartsloppet uppför Alpe Cermis på söndagen var avslutningen på rullskid-VM som pågått sedan i torsdags. 

Det satte också en prydlig punkt för västeråsarens första uppdrag i landslagsdräkten i ett internationellt mästerskap.

Johanna Holmberg har på bara ett år slagit sig in i juniorvärldstoppen i rullskidor.

Efter bland annat den fina insatsen under SM-veckan på hemmaplan i somras, där västeråsaren blev femma bland seniorerna i sprinten, togs hon ut att tävla för juniorlandslaget i världscupen i rullskidor.

Det har gått över förväntan med bland annat två delsegrar och totalledning inför världscupavslutningen i Val de Fiemme, som även gällde som världsmästerskap.

”Det har tagit ordentlig fart i år. Jag har försökt att åka utan några förväntningar, bara gör mitt”, sa Holmberg till Västerås Tidning inför avresan till den klassiska skidorten i hjärtat av Dolomiterna.

Och väl på plats i Italien fortsatte framgångarna.

Holmberg inledde med ett VM-silver i masstarten i ett massivt regnfall i torsdags.

Där pressade Västeråstjejen italienskan Anna Maria Ghiddi, närmast efter Holmberg i totala världscupen, in på mållinjen men fick till sist ge sig med mindre än en sekunds marginal. 

Vid fredagens supersprint hade världscupledaren det tuffare. Hon slutade fyra i kvalet men åkte ut i kvartsfinalen mot kvalfemman Leona Garac.

Revanschen kom dock redan på lördagen då Johanna Holmberg i par med landslagskompisen Mira Göransson åkte hem guldet i damjuniorklassen i teamsprinten i stor stil. 

Och dagens avslutning med monsterklättringen uppför klassiska slalombacken Alpe Cermis och runt 25 minuters sammanhängande diagonalåkning slutade med en ny medalj. Denna gång silver, bakom just Mira Göransson, och därmed en svensk dubbelseger.

Johanna Holmberg sammanfattar VM och världscupen så här i ett meddelande till Västerås Tidning på söndagen från Val di Fiemme:

Jag är jättenöjd med tre JVM-medaljer. Det här var verkligen ett äventyr att ta med sig till framtiden

”Jag är jättenöjd med tre JVM-medaljer. Det här var verkligen ett äventyr att ta med sig till framtiden. Tyvärr gick inte supersprinten min väg riktigt och tvärtom för Anna Maria (Ghiddi) så det blev en andraplats totalt i världscupen”.

Sverige dominerade för övrigt VM-tävlingarna i Val di Fiemme stort med ett helt gäng medaljer. Bland annat tog veteranen Linn Sömskar tre guld.

För Johanna Holmberg väntar nu fortsatt uppladdning inför vintersäsongen från basen i Falun där hon går andra året på skidgymnasiet.

Powered by Labrador CMS