SM-VECKAN

Hisnande konster. Melanie Staaf är ett av alla hemmahopp i kabelparken under SM.

Wakeboard. Många hemmahopp när en av Sveriges mest framgångsrika klubbar är SM-värd

Här snackar vi SM-rutin i massor. Västerås Wake Park är en av Sveriges mest framgångsrika föreningar med 148 SM medaljer sedan starten för tio år sedan. Prisskåpet kommer alldeles säkert att fyllas på under SM-veckan.

Publicerad Senast uppdaterad

Nyheter bjuds det också på nere i kabelparken vid gästhamnen. Västerås Wake Park har till i år byggt ut.

– Vi bygger en till bana för att både kunna erbjuda våra elitåkare en park i världsklass och en ny bana inriktad till nybörjare och de som vill utveckla sin åkning till nästa nivå, säger föreningens Peter Valfridsson.

Två SM-grenar bjuds det på SM-veckans onsdag och torsdag.

Inledningsvis disciplinen bakom båt. 

Där bedöms åkarnas prestation av tre domare som sitter i dragbåten. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får den som bäst utför de svåraste och snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt. 

Själva tävlingssträckan markeras med en startboj och en slutboj med ett avstånd dessa emellan på 370-400 meter. 

Vid detta SM kommer en transportsträcka på cirka 50–100 meter att läggas in mitt i tävlingssträckan för transportåkning under bro. 

Sedan är det kabel-delen på torsdagen.

Wakeboardåkarna dras runt eller fram och tillbaka av en lina fäst i en stålvajer. Åkarens prestation bedöms av tre domare belägna på strategiska platser. Både de tekniska och artistiska aspekterna bedöms och högst poäng får den som bäst utför de svåraste och snyggaste tricken med så hög höjd som möjligt. 

Tävlingarna arrangeras i både en dam- och en herrklass och inleds med kvalomgångar följt av semifinaler och avslutas med spännande finaler.

Hemmahopp med goda medaljchanser är det gott om: Melanie Staaf (för övrigt på omslagsbilden till denna tidning) med flertalet SM-guld och junior-VM-guld, Albin Randow och Hugo Randow, båda med SM-guld och JVM-guld, Matheo Symeonides, en ung talang från Västerås samt Inez Rosander.

Avslutningsvis hänvisar Peter Valfridsson till detta: 

– Vi kommer ha gratis prova på under hela SM-veckan i vår nya park. Vi har allt som behövs på plats inklusive en coach med SM- meriter så ta med er badkläder så ses vi på bryggan! 

Powered by Labrador CMS