Hans Johansson och hästen Flora slår ängarna vid Rocklunda. 1 500 ängsblommor har planterats intill Vasagatan. Foto: Jonas Edberg

Hästen Flora kallades in när gräset på Rocklunda skulle slås

Rocklunda Fastigheter har inlett ett stort hållbarhetsprojekt på Rocklundaområdet. I det arbetet har man under året skapat flera områden med ängsmark där man vill främja den biologiska mångfalden. – Vi ska bli ett klimatpositivt idrottsområde, säger Björn Sandvall, teknisk chef och ansvarig för hållbarhetsfrågor på Rocklunda Fastigheter AB.

Publicerad

Rocklundaområdet är hjärtat och lungorna i hela Västerås idrottsliv. Här finns de stora arenorna för elitidrotten, men det är även här stora delar av föreningarnas ungdomsverksamhet finns.

Dessutom är området – med skogen, motionsspåren och de stora gräsytorna ett viktigt rekreationsområde för hela kommunens befolkning.

Trots att området redan idag till stora delar är grönskande så har ett ambitiöst hållbarhetsprojekt startats. Rocklunda fastigheter har satt som mål att området ska bli klimatpositivt.

Ett av fokusområdena i det arbetet är att skapa biologisk mångfald.

– Vi har mycket gräsytor som måste vara klippta, som fotbollsplanerna till exempel. Sedan finns det väldigt mycket ytor som vi inte använder till något speciellt. Där har vi valt ut vissa ytor där vi slutar klippa gräset och hoppas att det ska växa upp andra arter som inte trivs med att bli klippta. Till exempel olika blommor och örter som, utöver att de blir vackra att se på, även kommer att öka antalet insekter.

Tidigare har de här ytorna klippts en gång i veckan, men nu snyggar man bara till kanterna så att det ser vårdat och fint ut och låter resten växa fritt under våren och sommaren.
”Roligt uppdrag”

Nu när hösten har anlänt var det dags kapa ner sommarens växtlighet. Då hyrde Rocklunda in Hans Johansson, mer känd som Häst- och grönsaksbonden, som tillsammans med sin häst Flora fick uppdraget att slå ängarna.

– Det är lite blött i gräset, så det är lite tungjobbat. Men det är ett jätteroligt uppdrag, säger Hans när Västerås Tidning träffar honom på en av ängarna.

Förklaringen till att Rocklunda just tog hjälp av Hans var att man har kommit fram till att hans metod är den som är mest gynnsam för växtligheten.

– Det här är nytt för oss. Därför frågade vi våra rådgivare hur man bäst klipper en äng – och fick då reda på att man inte ska klippa den med trimmer eller vanliga gräsklippare eftersom det förstör frökapslarna. Det måste ske med lie eller slåtterbalk. Vi valde då att testa den här lösningen med häst och slåtterbalk, vilket är avgasfritt och dessutom fantastiskt charmigt.
För att skynda på processen med att få ängarna att blomma har man börjat plantera blommor som traditionellt har funnits inom området.

När Västerås Tidning var på besök hade man precis satt ut 1 500 ängsblommor på ängsytorna utmed Vasagatan.

I arbetet med att ta fram vilka arter som funnits på området tidigare har Rocklunda fastigheter tagit hjälp av en professor i biologisk mångfald. Han har fått i uppdrag att inventera området och har gått tillbaka i tiden för att titta på vad som historiskt sätt har vuxit och odlats på Rocklunda.

– Vi vill göra det här på ett ansvarsfullt sätt och inte riskera att plantera in någon art som förstör balansen och tar över säger Björn Sandvall.

Powered by Labrador CMS