De kom in. Sandra Styrlander och Stefan Lövgren är två av eleverna som kom in på tandsköterskeutbildningen i Västerås.

Hård kamp om platserna till tandsköterskeutbildningen

Att säga att Medlearns tandsköterskeutbildning är populär är nästan en underdrift. Det var nämligen nästan 500 sökande till de 35 platser. – Ett riktigt lyxproblem, säger Annelie Engvall som är utbildningsledare för Medlearns tandsköterskeutbildningar i Västerås och Kista.

Publicerad

Att säga att Medlearns tandsköterskeutbildning är populär är nästan en underdrift.Det var nämligen nästan 500 sökande till de 35 platser.– Ett riktigt lyxproblem, säger Annelie Engvall som är utbildningsledare för Medlearns tandsköterskeutbildningar i Västerås och Kista.

Sandra Styrlander, 29, och Stefan Lövgren, 23, är två av de 35 personerna som kom in på Medlearns tandsköterskeutbildning i Västerås. De har precis kommit tillbaka till skolan efter att ha varit på deras första LIA, lärande i arbetslivet, som är en form av arbetsplatspraktik.

– Jag var på Folktandvården i Mariefred. Jag trivdes jättebra och kom snabbt in i gruppen. Det kändes nästa som att jag var en av dom. Själva jobbet var väldigt varierande, så jag blev till och med positivt överraskad över hur kul det var, säger Sandra.

Stefan är lika positiv han också.

– Jag kände verkligen att jag hittat rätt. Det var bättre än jag förväntat mig, säger han.

Utbildningen är en Yrkeshögskoleutbildning (YH), vilket innebär att eleverna är klara tandsköterskor när den tre terminer långa utbildningen är avklarad.

Stor efterfrågan

För att få starta en YH-utbildning krävs det att arbetsmarknaden har ett starkt behov av arbetskraft, vilket det finns inom tandvården.

– Nationellt är arbetsmarknaden mycket god för tandsköterskor, framförallt i Stockholm. Där är det jättesvårt att rekrytera tandsköterskor. Dessutom har hela tandvården stora pensionsavgångar som väntar. Sedan mitten av 2000-talet har hela tandvårdssektorn vuxit rejält. Då släpptes etableringsrätten av nya privatkliniker fria. Innan det var det svårt att komma in på den privata marknaden. Nu är det helt annat och då har även behovet av utbildad personal med hög kompetens ökat, förklarar Annelie Engvall.

Annelie har flera teorier om varför utbildningen blivit så populär.

– Många som söker hit kommer från vården och är trötta på arbetstiderna där. Sedan lockar det att arbeta i team med patienten i fokus. Det är en stimulerande och rolig miljö att arbeta i, säger hon

För Sandra Styrlander var det andra saker som fick henne att söka.

– Jag jobbade på ett konditori som min farmor och farfar har grundat. Tanken var att jag skulle driva företaget vidare, men livet ville annorlunda så jag fick tänka om. Eftersom jag är undersköterska i grunden så ville jag hitta något inom vården och då blev jag intresserad av att bli tandsköterska. Det verkar vara ett väldigt roligt yrke, så det det känns som att jag har hamnat rätt, säger hon.

För Stefan var det ett tandläkarbesök som väckte intresset.

– Jag hade egentligen ingen aning om vad jag ville bli. Men så var jag hos tandläkaren och jag tyckte att de verkade ha så trevligt där. Då kom jag på att det var exakt ett sånt här yrke som jag vill ha. Här jobbar man tätt med kollegorna och får träffa och hjälpa andra människor. Det kändes perfekt.

Många får jobb

Att börja studera som vuxen kan däremot verka lite skrämmande för många. Men i Sandras fall har övergången till studierna gått över förväntan.

– Det har varit ganska lätt att komma in i det. Det är väldigt annorlunda att studera som vuxen jämfört när man gick på gymnasiet. Nu är man mer driven och fokuserad.

Sandra, Stefan och deras klasskompisar är den tredje grupp av tandsköterskeelever som Medlearn utbildar. Förra året blev 32 elever klara och till jul går en ny klass ut. Bland dessa elever är det många som har fått jobb inom det nya yrket.

– Vi följer upp alla efter sex månader och vi ser att resultatet har varit riktigt bra. Dom flesta som har varit aktiva och sökt jobb har fått jobb inom tandvården. Och bland eleverna som går ut nu till jul är det redan ett antal som har fått jobb, säger Annelie Engvall.

Det är väldigt annorlunda att studera som vuxen jämfört när man gick på gymnasiet

Leder utbildningen. Annelie Engvall är utbildningsledare för Medlearns tandsköterskeutbildning.

Om Medlearn

Medlearn är ett utbildningsföretag med fokus på vård, omsorg och hälsa. Företagets affärsidé är att vara en komplett utbildningsleverantör av utbildning på olika nivåer inom dessa områden.

Medlearn utbildar ca 4 000 studerande per år och de bedriver verksamhet över hela Sverige med ca 170 medarbetare. Utbildningarna bedrivs för vuxna och erbjuds som kommunal vuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning, yrkeshögskola och högskola.

Företaget är ett av Sveriges ledande utbildningsföretag inom vård, omsorg, tandvård och hälsa.

Powered by Labrador CMS