Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Varsågoda, en lokal aptitretare inför vinmässan nästa helg

Visste ni att vi har många duktiga vinimportörer här i Västerås?

Publicerad

Alla vinerna i denna spalt kommer från små lokala vinimportörer som håller till i Västerås

Dock hittar vi få av deras viner bland hyllorna.

Av Systembolagets cirka 12 900 produkter finns det bara plats för omkring 2 400 i det fasta sortimentet. Resten måste beställas.

Det går förvisso väldigt smidigt och tar bara några dagar. Men tänk om man fick prova vinet innan man bestämde sig? Det lär nog dröja många år innan det serveras smakprov hos Kalle på Hälla, men det är här vinmässor kommer in i bilden.

Alla vinerna i denna spalt kommer från små lokala vinimportörer som håller till i Västerås. De kommer alla att ställa ut på Officershusets kommande vinmässa nästa helg – och då ges tillfälle att provsmaka dessa.

Vinmässa i Officershuset med flera lokala importörer

Selva Capuzza Madér

Italien, Garda

Nr: 73307 (BS) Pris: 220 kr

Om: Ett mycket spännande vin från 2012 med en ganska ovanlig uppsättning druvor. 30% Groppello, 30% Barbera, 30%, Marzemino och 10% Sangiovese ger ett kryddigt vin med fin frukt och frisk syra. Lågt skördeuttag och gamla vinstockar tillsammans med 18 månaders lagring i små ekfat ger ett komplext och seriöst vin. Dricks bäst med mat. Servera pannbiff på viltfärs, krydda med basilika och rosmarin, samt en krämig potatisgratäng med överdrivet mycket ost.

Château Monconseil Gazin

Frankrike, Blaye Côtes de Bordeaux

Nr: 71531 (BS) Pris: 145 kr

Om: Bordeaux är känt över hela världen för sina kraftiga viner med mörk frukt, frisk syra och märkbara tanniner. Mår bäst av att lagras flera år innan det avnjuts. Men alla viner från området är inte så, för det är jättestort och det produceras mängder av vin. Här är ett lysande exempel från år 2015 gjort på Malbec, Cabernet Sauvignon och Merlot. Lite mjukare i stilen och klart att drickas nu tillsammans med söndagsstek, gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis.

Rovero Sanpansé

Italien, Barbera d’Asti

Nr: 2039 Pris: 119 kr

Om: 100% ekologiskt odlade Barbera-druvor från Piemonte i norra Italien. Barbera ger alltid viner med väldigt frisk syra, vilket passar mycket bra till chark och ost. Vinet fräschar upp i gommen efter de feta inslagen och man blir snabbt redo att lägga in nästa lass. Vinmakaren Enrico jobbar med miljövänliga jordbruksmetoder och filtrerar inte detta vin då han vill bevara så mycket aromer som möjligt från frukten. Vinet lanseras i det fasta sortimentet på bolaget 1 december.

Pasionado Cuatro Cepas

Argentina, Mendoza

Nr: 95891 Pris: 299 kr

Om: Ett stort vin från ett land som gått framåt de sista åren. Ett komplext vin med tydlig fatkaraktär och inslag av en både mörk frukt och röda bär samt kaffe, vanilj från lång fatlagring. Vinet är mycket ambitiöst och man har valt att göra en Bordeaux blend med de klassiska franska druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec. Kostar en slant men jämfört med ett lika seriöst vin från Bordeaux hade du fått lagt på en nolla. I slutet.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS