Mälardalens Universitet från ovan.

10-årigt avtal ska utveckla MDU

Hemsö och Mälardalens universitet utökar samarbetet på campus Västerås med Södra huset om 6 000 kvadratmeter. De tillkommande lokalerna kommer att genomgå en ombyggnation med stort fokus på återbruk och hållbarhet.

Publicerad

Ett 10-årigt hyresavtal har ingåtts för 18 000 kvadratmeter, varav 6 000 kvadratmeter är nyuthyrning.

– Mälardalens universitet har tillsammans med Hemsö tagit fram en långsiktig utvecklingsplan för campus i Västerås. Vi är glada över att nu ha fattat ett gemensamt beslut om att ta första steget i planen. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingsarbetet för att främja universitetets tillväxt, säger Emma Karlsson, projektutvecklare på Hemsö, i ett pressmeddelande.

Båda parter brinner för hållbarhet och har som ambition att minska sin klimatpåverkan. Därför har ett innovativt återbruksprojekt initierats av parterna, som även tar hänsyn till den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden, som ritades av Nyréns Arkitekter 1994.

– Vår ambition har varit att hitta lösningar som minskar klimatpåverkan samtidigt som vi förbättrar byggnadens inomhuskomfort och energieffektivitet. Genom att återbruka och bevara material där det är möjligt, kan vi både spara resurser och minska koldioxidutsläpp. Tillsammans med Mälardalens universitet vill vi utforska hur långt vi kan ta återbruket utan att kompromissa med funktion och kvalitet, säger Mehri Mir, hållbarhetsstrateg på Hemsö.

Byggstart planeras till våren 2025 och färdigställandet beräknas till september 2026.

– Renoveringen av Södra huset ligger i linje med universitetets vision och mål samt med vinningar som görs inom forskningen. Vi bygger vidare på kvaliteterna i befintlig arkitektur, återställer ursprungliga värden i byggnaden och ser hur vi kan nå dess fulla potential vad gäller tekniska lösningar, arbetsplatser och arbetsmiljö, säger Peter Liljenstolpe, campuschef för Mälardalens universitet.

Efter en upphandling har NCC valts som entreprenör.

– Det här är ett spännande och innovativt projekt på många sätt där återbruk och hållbarhet står i fokus. Det har varit värdefullt för oss att ha vår entreprenör med så här tidigt i processen där vi redan i projekteringen arbetat med klimatoptimeringen och identifierat flera möjligheter till återbruk. Att jobba med återbruket från den befintliga byggnaden har varit centralt och nu är det upp till oss att gemensamt förverkliga alla idéer, säger Thomas Wall, projektchef på Hemsö.

Powered by Labrador CMS