100 000 kronor öronmärks för att lyfta 25-årsjubileet av Sveriges nationella minoriteter
I kommunstyrelsens verksamhetsplan för 2025, som antogs under onsdagen, öronmärker Västeråsmajoriteten (S, KD, C, V) 100 000 kronor för att uppmärksamma 25-årsjubileet av Sveriges nationella minoriteter.
I Sverige finns sedan 25 år tillbaka fem erkända nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar samt fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Individer som tillhör dessa minoriteter har särskilda rättigheter som rör språk, kultur och inflytande.
Den sverigefinska minoriteten är den största minoritetsgruppen. Sedan 2010 är Västerås stad finskt förvaltningsområde, vilket ger sverigefinnar särskilda rättigheter. Till exempel erbjuds kontakt med kommunen på finska, skriver Västeråsmajoriteten i ett pressmeddelande.
– Det är en självklarhet för mig att vi har ett arbete för att stärka våra nationella minoriteter, inte minst vår stora sverigefinska grupp här i Västerås. Detta för att främja demokrati och inkludering, säger Anders Teljebäck (S), ordförande i samrådet för finskt förvaltningsområde.
Västerås stad har även ett nära samarbete med den romska minoriteten. Genom arbetsmarknadsenheten (VIA) och rådet för romska frågor, arbetar staden tillsammans med företrädare för den romska minoriteten för att stärka romers rättigheter.
– Erkännandet av våra minoriteter är en viktig demokratisk princip som vi självklart ska uppmärksamma i Västerås. 25-årsjubileet är också ett ypperligt tillfälle att öka den allmänna kunskapen bland Västerås invånare. Historien och fördomar lever kvar än idag och många barn och unga vågar till exempel inte vara öppna med att de är romer. Det måste vi ändra på, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i rådet för romska frågor.
Förra året beviljade Länsstyrelsen i Stockholm rådet för romska frågor ett statligt projektbidrag på 0,9 miljoner kronor. Projektet fokuserar på att uppmärksamma jubileumsåret, främja läsande bland romska barn och familjer och ta fram en fotoutställning av och med unga romer som premiärvisas på stadsbiblioteket i samband med firandet av romernas internationella dag 8 april. Medlen används också till kunskapshöjande insatser för att motverka antiziganism i samarbete med föreningen here 4U, som har ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Västerås stad. Föreningen genomför just nu ett arvsfondsprojekt – ”Be a voice – not an echo” – riktat mot mellanstadieelever och arrangerar varje år en toleransutbildning som vänder sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieålder.
– Arbetet mot diskriminering av minoriteter är oerhört viktigt för att alla västeråsare ska känna sig trygga. Vecka 5 uppmärksammas Förintelsens minnesvecka i Västerås med bland annat information om judisk kultur och föreläsningar om hur judar, romer och andra utsatta grupper föll offer för förintelsen under andra världskriget. Där är föreningen here 4U en viktig aktör, som gör ett fantastiskt arbete med sina utbildningar för skolever om antisemitism, antiziganism, afrofobi, islamofobi och andra former av rasism, säger Anna Maria Romlid (V), kommunalråd.
Västerås stad har en riktlinje som beskriver stadens minoritetspolitiska arbete och som säkerställer att lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk efterlevs. En stor del av arbetet handlar om att sprida information. Tjänstepersoner och förtroendevalda utbildas regelbundet och samtliga av stadens förskolor har till exempel fått en informationskasse om bland annat minoritetslagen.
Barn som tillhör den sverigefinska minoriteten har möjlighet att välja finsk förskola och finsk klass på låg- och mellanstadiet. I Västerås erbjuds även tre timmar modersmålsundervisning i veckan i finska, vilket är unikt i Sverige. Vård- och omsorgsboendet Mälarhem/Mälarkoti, som drivs av Norlandia på uppdrag av Västerås stad, har sedan 2010 verksamhet med finsk inriktning. På boendet serveras regelbundet mat med inslag av det finska köket och merparten av medarbetarna talar finska.
– Det är viktigt att kommunens många sverigefinnar har tillgång till det finska språket, finsk kultur och finska traditioner, inte minst bland våra äldre. Med åldern tappar många de inlärda språken och då blir modersmålet viktigt, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande i äldrenämnden.
Vid ingången av mandatperioden utsågs kommunfullmäktiges presidium att leda och ansvara för arbetet i Västerås stads samråd för finskt förvaltningsområde, för att ytterligare stärka arbetet. Under året kommer information att ges på kommunfullmäktiges sammanträden om finskt förvaltningsområde och andra minoritetsfrågor, för att säkerställa att kunskapen om minoritetslagstiftningen och de nationella minoriteternas rättigheter fortsätter att utvecklas.