Framgång i köket. Viggo Bergkvist la ner mycket tid inför tävlingen och är glad över utmärkelsen i den prestigefulla tävlingen som han säger är bra för hans cv i framtiden. Bilden till höger: Viggo och hans lagkamrat Remco från Nederländerna under priscermonin.

18-årige Viggo har hittat rätt yrke

Viggo Bergkvist är en 18-årig kille som går på Tranellska gymnasiet. Den blivande kocken har i stor konkurrens kammat hem en bronsmedalj tillsammans med sin partner från Nederländerna. Duon tävlade i momentet vegetarian cuisine i Lettland tidigare i november.

Publicerad Senast uppdaterad

Den årliga tävlingen arrangeras av Europas största organisation inom branschen, AEHT. I år hölls tävlingen i Lettland och nästa år kommer Västerås att vara värd och ta emot runt 800 besökare.

Viggo Bergkvist berättar att han inför tävlingen fick en ingredienslista med bland annat fyra ingredienser som skulle finnas med i maträtterna, som dessutom skulle lagas inom en viss tid.

Tranellskas rektor om Viggo

”Viggo är en vetgirig och dedikerad elev som vuxit in i att tävla, han har gång på gång visat vilken talang han är, att sedan lyckas i en tävling på en internationell arena där man tävlar med någon från ett annat land i sitt lag kräver andra talanger också som samarbete, fokus och en god engelska. Jag är stolt över Viggo och de andra eleverna från skolan som tävlade med fanan i topp och som goda ambassadörer för Tranellska”.
 Marcus Hallgren, rektor

– Jag la ner kanske 140 timmar, efter skoltid, på att laga massor med mat!

På tävlingen paras man alltid ihop med en person från ett annat land.

– Jag fick tävla med en kille som hette Remco, och vi fick två timmar på oss att skriva recept till en förrätt och en varmrätt, samt att vi då fick ytterligare fyra mysterieingredienser som också måste vara med i rätterna. Vi fick alltså göra om allt och klockan 8 morgonen efter så tävlade vi i tre timmar.

De mystiska ingredienserna är ofta traditionella smaker från värdlandet. Killarnas fyra ingredienser var tranbär, lettländsk kryddost, barley (en typ av fiberris) och svart Riga balsam, en söt traditionell lettländsk likör.

Viggo säger att bronsplatsen betyder mycket.

– Teamworket och pressen man har under en tävling gör att den är superbra att ha på sitt cv. Det är en karriärhöjande aspekt.

Varför blev det just matlagning för dig?

– Jag växte upp bland bra mat och har alltid tyckt att det är kul att se att folk blir glada när de serveras något man själv har producerat.

Framöver tänker Viggo Bergkvist sig att han vill jobba på en finkrog i Stockholm. Men han har också tankar på att först ta en månads semester och åka runt i Europa.

– Vi får se hur det blir, antingen utomlands eller Stockholm, säger den blivande kocken.

Powered by Labrador CMS