Annonsen i Västerås Tidning lockade – så blev ukrainska Taja manskörens nya ledare
Taja Astar är den ukrainska pianisten, kompositören, ackompanjatören och tonsättaren som uppträtt över hela världen. Nya uppdraget: leda Västerås Manskör.
Västerås Tidning tog en pratstund med Taja Astar och undrade först hur det kom sig att hon valde att bli dirigent för Västerås Manskör.
– Det började två, tre veckor efter att jag flyttade hit då jag råkade se annonsen i Västerås Tidning om att kören sökte en ny dirigent.
Hon sökte tjänsten då hon, som hon säger ”alltid beundrat den svenska traditionen med allmänhetens musicerande”.
– Amatörkörerna, ensemblerna och orkestrarna är en sådan viktig del av den svenska demokratin och dess kulturskatt. Det är stor ära för mig att få göra en insats för att upprätthålla och utveckla traditionen.
Fantastisk relation
Västerås Manskör och Taja har haft en fantastisk relation redan från början.
– Alla i kören är mycket trevliga människor, väldigt musikaliska, de älskar körsång och är redo för nya utmaningar. Jag tror att kören är på en bra nivå och har en stor potential. Det främsta som vi behöver jobba på nu är att locka nya sångare och att kunna dela musikens glädje med en större publik. Den otroligt imponerade historien av Västerås Manskör måste absolut fortsätta och utvecklas!
Att dirigera en kör är inte helt lätt och hon säger att dirigenten bland annat behöver vara väldigt väl beredd rent tekniskt samt kunna få koristerna att följa den.
– Jag lär mig alltid alla sångerna och även alla stämmorna utantill, så jag ska kunna fokusera på kören och musiken vi gör tillsammans.
Vilka är dina styrkor för att leda en kör?
– Jag tror att jag är en naturlig ledare på ett bra sätt – det vill säga, jag blommar när jag kan skapa plats för andra att blomma. Jag kan vara krävande och stark, men samtidigt väldigt demokratisk och empatisk.
Vilka är utmaningarna?
– För mig är språket den största utmaningen just nu. Även om jag kan säga att jag känner svenska ganska väl, kan det ändå uppstå vissa svårigheter, ibland ganska roliga. Det andra är att fortsätta skapa ömsesidig förståelse med kören på musikalisk nivå. Jag tror att vi redan har stor framgång, men det finns alltid mycket att jobba på.
För Taja, i musicerande generellt och i dirigering och körsång i synnerhet, är det viktigaste att kunna byta energi emellan musikerna.
– Jag vill kunna skapa en atmosfär där alla i gruppen andas som en enhet. Då kan man projicera en positiv och lyftande ström till publiken, vilket ju är målet med konst, eller hur?
Emigrerade av politiska skäl
Hon är född i Ukraina och växte upp i Krim, där hennes mamma var en berömd kördirigent.
– När jag var 18 kom jag till Petersburg för att plugga piano vid musikhögskolan och där träffade jag några år senare Anna. 2007 emigrerade vi sen tillsammans ifrån Ryssland av politiska skäl.
Efter att ha bott i Finland sålde de huset och 2019 kom de till Sverige för att plugga på musikhögskolan i Piteå.
– På hösten förra året tog jag min masterexamen och vi var fria att flytta vart som helst. Att det blev Västerås var helt spontant. Vi besökte Västerås för att få se och höra carillonen, klockspelet i Västerås Stadshustorn, och gillade staden så mycket att vi efter fyra, fem dagar skrev under ett avtal och köpte oss en lägenhet på Råby. Vi fick studera och njuta av Sveriges utbildningssystem i flera år, nu är det dags att betala tillbaka till landet, säger Taja.
Framöver har Västerås Manskör med Taja i spetsen flera planerade konserter.
– Ja, vi planerar flera konserter under de kommande månaderna. Jag hoppas att vi också ska kunna framföra den berömda ukrainska folksången ”Shchedryk” på en av konserterna, i arrangemanget som jag gjort speciellt för Västerås Manskör.