Bilklubben Teddyboys klubbhus.

Bilklubben tackade nej till att arrangera cruisingen:
"För stor ekonomisk risk"

Bilklubben Teddyboys fick frågan om att arrangera cruisingen – men tackade nej på grund av den ekonomiska risken.
–  Jag har känslan att de efter pandemin såg ett tillfälle att bli av med Summer Meet, säger klubbens ordförande Anders Bergklint.

Publicerad Senast uppdaterad
Teddyboys ordförande Anders Bergklint.

Summer Meet blev inte vad det brukar vara. Tidigare år har västeråsarna samlats längs Sjöhagsvägen för att både glädjas och fascineras av bilkulturen men nu stängdes vägen av och all cruising blev förbjuden.

Med avsaknad av både finbilscruisingen, den vanliga cruisingen och Sjöhagsvägen avstängd, uteblev den folkfest som Summer Meet brukar vara. 

Västerås Tidning pratade med Anders Bergklint, ordförande i bilklubben Teddyboys, som berättade att man redan tidigt var med i diskussionerna om cruisingen med politiker och poliser, tillsammans med Klas Brink, arrangör av Summer Meet.

– Klasse (Klas Brink) bjöd in oss. Och eftersom jag förut bodde granne med en kille som hade hand om crusingvärdarna, Joakim Axelsson, tog jag med honom också. Det var inga andra som ville, de enda som hakade på var en klubb från Eskilstuna.

Anders berättar att de förstod att kommunen tyckte att den ideella föreningen, som skulle söka tillstånd för cruisingen, skulle stå för resterande pengar, upp emot 500 000 efter kommunens bidrag på 700 000 och de intäkter som knallarna längs Sjöhagsvägen gav.

– Och det gick ju inte, vi är ju bara nio medlemmar! Polisen krävde bland annat 25 utbildade ordningsvakter och städning för torsdag till lördag, och kommunen skulle stå för städning på söndagen.

Han säger att efter det var kommunen inte intresserade av att diskutera mera.

Polisen krävde bland annat 25 utbildade ordningsvakter och städning för torsdag till lördag, och kommunen skulle stå för städning på söndagen

– Jag har den känslan att efter pandemin så såg de nu ett tillfälle att bli av med Summer Meet, de visade ingen samarbetsvilja överhuvudtaget. Jag är inte mycket för Västerås kommun, det kan jag säga.

Anders frågar sig dessutom hur mycket polisens insatser i år kostade.

– Förut visste dom i vilket område vi var, nu var de ju tvungna att vara med över hela stan och lösa eventuellt kaos, vilket måste ha krävt mycket fler poliser. För att inte tala om hur mycket stans näringsidkare förlorat.

Nu funderar Klas Brink på att flytta Summer Meet till en annan stad.

– Det här är ju ett arrangemang som sätter Västerås på kartan. Det är klart att det ska vara kvar här. Det är ju inristat i sten, alltid första helgen i juli.

Powered by Labrador CMS