Hårda bud. Leif Backlinger (i mitten) och hans partner Sven-Åke Dahl med motståndarna Britt-Marie Brändström och Bjarne Abrahamsson.

Brigde – ett kortspel för alla

Är det dags att skaffa en ny hobby? Då kanske bridge kan vara något för dig. Bridge är ett kortspel för fyra personer, där man spelar i par. Man spelar med en vanlig kortlek där alla korten används.

Publicerad Senast uppdaterad

Leif Backlinger, vice ordförande och bridgelärare i klubben Västeråsbridgen, berättar vidare om spelet.

– När korten är utdelade börjar det hela med en budgivning, där varje spelare berättar om sina poäng. När ingen har mer att bjuda, har det par som har högsta budet fått ett kontrakt, som man sedan ska spela och försöka försvara.

Bridge spelas över hela världen och i Västerås finns, efter en sammanslagning mellan klubbarna Veteranbridgesällskapet Aros och ABB BK som berörde cirka 350 spelare, klubben Västeråsbridgen.

– Och därmed blev klubben den klart största i distriktet och Sveriges femte största.

Det är mest pensionärer och medelålders personer som spelar bridge i klubben.

– Problemet är att vi inte har någon ungdomsverksamhet och det är svårt att komma ut till skolor och liknande för att göra ungdomar intresserade.

Alla som vill kan spela bridge.

– Man måste kunna det grundläggande, som att 2 plus 5 är 7, men annars kan alla vara med och spela. Min äldsta elev var en kvinna som var 93! Man behöver inte heller redan ha en partner och spela i par med, det finns alltid någon som tar den platsen, säger Leif, som gärna ser fler medlemmar.

– Om du tycker det låter intressant med bridge, så hör av dig så kan vi hitta en bra ingång till ett roligt, utmanande och spännande spel.

Klubben har stora lokaler på Ånghammargatan 6 på Bäckby.

– Där finns två stora spelrum samt utrymme för kafé med tillhörande stolar och bord. På dagtid under veckorna finns tävlingar anpassade för antingen rutinerade spelare eller nya spelare, som kommer från våra egna kurser, och hålls såväl dag- som kvällstid.

Powered by Labrador CMS