Brist på replokaler när musikhus stänger: ”Många är ledsna och arga”
Minskade statliga bidrag har lett till brist på replokaler i Västerås och kommunpolitikerna har därför öronmärkt pengar just för replokaler.
Studiefrämjandets musikhus vid Sjöhagsvägen stänger 2025. Verksamheten har funnits på platsen sedan 2008 och fanns innan dess på Hacksta, åtminstone sedan 1980-talet, berättar Nicklas Hovberg, verksamhetsutvecklare hos Studiefrämjandet.
Anledningen till stängningen är de minskade statliga bidragen till studieförbund. Nicklas Hovberg säger att det för Studiefrämjandet lokalt handlar om en minskning på mellan 1,6 och 1,8 miljoner kronor. Då blir musikhuset en för hög kostnad. Musikhuset kommer att stänga. Den sista april måste alla banden flytta ut.
– Ingen är glad, vissa är ledsna och andra är arga, säger Nicklas Hovberg.
Innan beslutet togs om nedläggning var det ett 100-tal personer i ett 30-tal band som repade i musikhuset. Det rör sig om olika sorters människor från tonåren upp till pensionsåldern och framför allt i väldigt olika musikstilar. Allt från dödsmetall till arabisk folkmusik.
– De ger mycket till varandra och utbyter erfarenheter, säger Nicklas Hovberg.
Nu har vissa av banden lagt ner, vissa har flyttat till andra replokaler medan andra fortfarande är kvar i musikhuset medan de letar efter alternativ. Nicklas Hovberg spelar själv bas i bandet Pat Razket som ännu inte har hittat någon ny lokal.
Med anledning av bristen på replokaler i Västerås har politikerna i kommunens kulturnämnd beslutat att öronmärka pengar till just replokaler. En pott på 500 000 kronor kan ansökas som projektstöd till föreningar som erbjuder replokaler.
Nicklas Hovberg tycker att det är fel att kalla det för en satsning eftersom bidragen till studieorganisationer samtidigt kommer att sänkas med 500 000 kronor jämfört med 2024.
Replokaler börjar bli en bristvara. Det är därför vi vill satsa
– Det är ingen satsning av extra pengar, säger han.
Ann-Louise Molin Östling, Socialdemokrat och ordförande kulturnämnden, håller inte med. Två av studieförbunden som tidigare fanns i Västerås har lagt ner. Det innebär att de kommunala bidragen inte minskar räknat per förbund. Vidare kan även studieförbunden söka de kommunala pengar som är öronmärkta för replokaler.
– Det innebär att de studieförbund som har replokaler får söka dem, men då måste de gå till replokaler. Det är viktigt för våra ungdomar, säger Ann-Louise Molin Östling.
Eftersom vissa studieförbund inte har några replokaler skulle det annars inte vara någon satsning på replokaler, menar hon.
Nilla Kuul, Kristdemokrat och vice ordförande i kulturnämnden, instämmer.
– Replokaler börjar bli en bristvara. Det är därför vi vill satsa, säger hon.