Kvinnosatsning. Sofie Grande, socialchef på Stadsmissionen i Västerås, ser fram emot satsningen. ”Det kommer att bli en fin kontakt som vi då kan ha dygnet runt, både kvällstid, natt och dag”.

De öppnar natthärbärge för akut hemlösa kvinnor

Hemlösa kvinnor är en mycket utsatt målgrupp som vintrarna kan vara extra tunga för. Därför öppnar Västerås stadsmission snart ett natthärbärge för akut hemlösa kvinnor i Västerås.

Publicerad Senast uppdaterad

Fakta: Frida

Frida är en unik verksamhet i Västmanland som riktar sig till våldsutsatta kvinnor över 18 år med beroende. Inte sällan finns det även annan social problematik hos kvinnorna såsom hemlöshet och psykisk ohälsa. Frida består av en dagverksamhet som har öppet tre dagar i veckan samt möjlighet till enskilt stöd övrig tid.

För kontakt: jenny.hedstrom@ vasterasstadsmission.se eller 021-40 40 64.

”Vi har länge verkat för att öka tryggheten för hemlösa kvinnor, som i mycket stor utsträckning och regelbundet utsätts för våld från en eller flera män i sin närhet”, skriver Stadsmissionen i ett pressmeddelande. 

Sofie Grande, socialchef på Stadsmissionen i Västerås, säger att en förfrågan kom från Västerås stad om det fanns möjligheter för dem att bistå.

– De ville fokusera på den här målgruppen med anledning av att få kvinnor kommer till deras egna härbärgen idag. Platserna står tomma och de undrade varför de inte söker sig dit?

Utsatta av män

En av anledningarna till att kvinnorna avstår från att sova på stadens härbärgen tror Sofie till exempel kan bero på att man tidigare har blivit utsatt av någon man som befinner sig där.

– Det är väl olika från individ till individ. Men om man nu fokuserar på Eken som är både för män och kvinnor, men där kvinnorna har en egen sovsal, så kan det vara så.

Sofie Grande säger också att en annan anledning kan vara att Eken inte ligger i city.

– Det är många som tycker att om det inte ligger i city så är det långt att ta sig och man kanske blir kvar i någon källare eller parkeringsgarage istället. 

Det kan även vara så att de följer med någon man hem som har tak över huvudet. Men då måste de betala på ett eller annat sätt för att få vara där och det finns då vissa förväntningar på kvinnan utifrån mannen.

Stadsmissionen stänger som vanligt sin befintliga dagverksamhet klockan 15, då ställer personalen i ordning lokalerna och sen öppnar man igen klockan 19.

– Det kommer att finnas åtta platser samt att vi kan ställa dit två sängar till så att vi kan ha tio platser om det är många som söker sig till oss, säger Sofie.

Att behovet finns visar sig dels på Sturegatan dit kvinnor söker sig, men även på ”Frida” (se faktaruta).

– Dit kommer kvinnor som lever i akut hemlöshet så vi hoppas att de kommer till oss för att få den här tryggheten. Det kommer att bli en fin kontakt som vi då kan ha dygnet runt, både kvällstid, natt och dag.

För att hjälpa till som privatperson så kan man skänka saker till Stadsmissionen.

– Vi tar gärna emot varma kläder och skor nu när det snart är vinter. Hygienartiklar till exempel tandborstar, tandkräm, schampo och deodorant går åt som smör i solsken. Det är ju många som besöker oss och det måste vi till att de får när de ska sova här. Vill man så kan man komma direkt till oss här på Sturegatan så ser vi till att det kommer till dem som behöver.

Härbärget kommer att ha öppet sju nätter i veckan från och med den 1 november till och med den 31 mars 2025 i Stadsmissionens befintliga lokaler på Sturegatan 22.

Powered by Labrador CMS