Marcus Ytter, Jan Carlsson, Curt Lundmark, Lenny Hallgren under måndagens presskonferens.

De tar ett gemensamt krafttag mot våldet

För 30 år sedan samlades 20 000 personer på Stora torget för att protestera mot våldet efter mordet på Peter Karlsson. I slutet av mars, på dagen 30 år efter manifestationen, arrangeras temadagen Västerås mot våldet.

Publicerad

Den 30 mars nästa år är det på dagen 30 år sedan 20 000 västeråsare samlades på Stora torget för att delta i manifestationen Idrottsvästerås mot våldet som arrangerades efter det brutala mordet på ishockeyspelaren Peter Karlsson.

– Det blev så påtagligt att det som hände inte borde hända. Jag tog kontakt med dåvarande ordföranden för Västerås Idrottsallians och pratade med honom om att göra någon manifestation mot våldet här i Västerås, och det mynnade ut i att 20 000 personer tog avstånd från våldet gemensamt den 30 mars 1995, säger Curt Lundmark.

Han fortsätter:

– Det här är alltså 30 år sedan, och vi ska inte säga att saker och ting har blivit bättre utan det har väl snarare gått åt andra hållet.

Marcus Ytter har gjort en radiodokumentär om mordet på Peter Karlsson för P3 Dokumentär och har under flera månader planerat för evenemanget Västerås mot våldet som går av stapeln den 30 mars 2025. För drygt tre månader sedan tog han kontakt med Curt Lundmark och frågade om han ville delta i kampen mot våldet igen, 30 år senare.

– Jag tackade ja på stående fot, för det här är så angeläget, säger Lundmark.

Men evenemanget som planeras är ingen manifestation, utan en temadag där man lyfter allt som görs i staden för att motverka våldet i samhället. 

– Våldet är mycket mer än det vi ser på tv med skjutningar och sprängningar, det finns i hemmet, i skolan, på arbetsplatsen och på nätet. Vi kommer att lyfta vad våld är och vad vi gör för att motverka det. Vi vill locka så många som möjligt och framförallt barn och unga. Om man redan som ung hamnar utanför ett sammanhang löper man en större risk att hamna i ett utanförskap som gör att man kanske väljer fel bana i livet, säger Marcus Ytter.

Precis som för 30 år sedan är Västerås Idrottsallians med som arrangör och Västerås stad har gått in i projektet som partner. Redan idag har runt 60 av stadens cirka 100 idrottsföreningar tackat ja till att medverka under dagen.

Evenemanget hålls på Fiskartorget från 12-tiden den 30 mars.

– Det kommer att finnas en scen för artister och talare och vi kommer att ställa upp tält för medverkande organisationer, föreningar och företag för att se vilka motkrafter vi har här i staden, säger Marcus Ytter.

Jan Carlsson från Västerås Idrottsallians välkomnar initiativet med öppna armar.

– Idrotten är en kraft att räkna med i dagens samhälle. Vi såg det för 30 år sen och jag är övertygad om att vi kommer att ha en väldigt bra dag på Fiskartorget den 30 mars, säger Jan Carlsson.

Även Lenny Hallgren, direktör på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås stad, lyfter fram vikten av stadens alla föreningar och Västeråsmajoritetens satsning på trygghet och säkerhet.

– Nuvarande majoriteten har satsat 50 miljoner kronor extra under den här mandatperioden för trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Vi har ett stort antal idrottsföreningar, samt fritids- och kulturföreningar och sociala föreningar, så vi har ett fantastiskt starkt civilsamhälle i Västerås. Den här dagen är perfekt för att kunna visa hur Västerås stad arbetar mot olika typer av våld, både kortsiktigt och långsiktigt, säger Lenny Hallgren.

Programmet för dagen kommer att släppas allt eftersom. 

Hur känns det att kunna presentera det här initiativet idag?

– Det känns bra. Jag har planerat det under några månader och haft tankar på att göra det ännu längre och att det blir på riktigt nu känns jättehäftigt, säger Marcus Ytter.

Powered by Labrador CMS