Dokumenten. En del av utredningen som nu lämnats över till moderbolaget Västerås Stadshus AB. Foto: MICHAEL ERHARDSSON/Mostphotos

Dokument avslöjar: Tidsplan kan inte hållas om flygplatsen ska läggas ner

Vid årsskiftet lämnade flygplatsbolaget över ett dokument till moderbolaget Västerås Stadshus AB och i sin tur kommunstyrelsen. Om flygplatsen ska läggas ner, så går det inte till den 31 december 2022. – Det är deras bedömning som de gör, jag kan inte kommentera den så mycket, säger Jonas Cronert (S), ordförande i Nya Västerås Flygplats AB.

Publicerad

Kommunfullmäktige har beslutat om att avveckla Västerås flygplats, den frågan ska nu beslutas om i en folkomröstning.

I beslutet står det att Västerås flygplats ska vara avvecklad till den 31 december 2022.

Men Västerås Tidning kan i dag avslöja att en extern utredare i en promemoria varnar för att en sådan tidsplan inte kan hållas.

Enligt den utredning som gjorts kan inte bolaget och tillhörande verksamhet avslutas förrän åtgärder gjorts kring landningsbanan, taxibanor och inte minst de föroreningar som kan finnas i marken.

Jonas Cronert (S) är ordförande i flygplatsbolaget. Hur ser du på den bedömningen som är gjord?

– Det är deras bedömning som de gör, jag kan inte kommentera den så mycket.

Vad har ni för plan, om nu flygplatsen ska avvecklas och det är föroreningar i marken, hur ska ni hantera det då?

– Det är ju därför som en avvecklingsplan ska ta fram. Nästa steg i en avvecklingsplan är att tidssätta och ta fram det som ska göras.

– Det här är en del av underlaget och vi kommer ta fram annat när vi har resultat av folkomröstningen.

– Det är för tidigt att säga när vi inte är där än, säger Jonas Cronert (S).

Kan det ha varit bättre att ha dessa fakta på bordet redan från början – än att det dyker upp nu?

– Jag kan inte svara på den frågan. Vi har agerat utifrån det beslutet man tagit i fullmäktige. Ska man ha fakta före, det är ju svårt att svara på. Det är ju inga konstigheter, det man har gjort är att man sammanställt fakta om man ska avveckla verksamheten.

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) är även ordförande i Västerås Stadshus AB som är moderbolag till flygplatsbolaget. Om det blir så att västeråsarna säger ja till att lägga ner flygplatsen till 31 december 2022. Det kan ju då inte bli så, vad är din kommentar till det?

– Vi har full rådighet över all verksamhet på flygplatsen, det fullmäktige har sagt är att bolagets verksamhet ska vara nedlagt till 2022. Det är en folkomröstning kring och sen hur vi hanterar miljöskulder det kommer vi kunna hantera utan kommersiellt flyg. Ställningstagandet kommer vi hantera när folkomröstningen är genomförd. Jag som leder kommunen vill avvakta tills folkomröstningen är genomförd.

Hur ser du på att man inte haft detta underlag till beslutet om avveckling som togs av kommunstyrelsen och fullmäktige, att man upptäcker sådant i denna utredning?

– Ja, man har gjort många undersökningar och utredningar under alla år. Vi vill inte ge dessa stora underskottstäckningar till bolaget. Vi tog beslutet som en tydlig inriktning för bolaget. Praktiskt för vad som tidsmässigt kan göras, kan tydliggöras när folkomröstningen avslutas om västeråsarna vill lägga ner flygplatsen.

– Nu nu när det blev ett konkret beslut så kom konkreta utredningar för att avveckla flygplatsen. Skulle man ha gjort det före, så kan man alltid fundera på när man ska ta inriktning. Man får ta ställning till om tidsplanen behöver skruvas på, säger Staffan Jansson (S).

Unell (M): ”Bra att det kommer fram”

Oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) har under hela processen starkt talat för att behålla flygplatsen och kommer kampanja för ett nej till en nedläggning i folkomröstningen.

– Precis det här frågade vi efter inför beslutet. Det här dokumentet skulle ha funnits innan vi tog beslut. Vi vet fortfarande inte vad det kommer kosta. Dokumentet säger att det kommer att kosta. Man måste veta vad man gör innan man fattar beslut. Lägger man ner flygplatsen får man inte 25 miljoner kronor till annan verksamhet.

– Det här sa vi när vi yrkade på återremiss. Fullmäktige vet inte vad man har fattat beslut på och det har vi inte fått. Folkomröstningen är viktig för att västeråsarna ska få säga vad de vill, säger Elisabeth Unell.

Stort område kan behöva saneras

När SGU, Statens geologiska utredningar, undersökte verksamhetsområdet kring Centrala Verkstaden på Västerås flygplats påträffades, PFOS och klorerade kolväten. Uppskattningsvis kan minst halva verksamhetsområdet vara påverkat av föroreningar.

Enligt en källa till Västerås Tidning kan marksanering utfört av en av de större entreprenörerna inom området hamna på cirka 2 500 kronor per kvadratmeter. Priset grundar sig på så kallad tung industrimark.

Hur stora är ytorna som är aktuella? I ett kartverktyg hos Eniro blir området cirka 300 000 kvadratmeter stort. Om varenda kvadratmeter behöver saneras skulle det då röra sig om 750 miljoner kronor.

Fredrik Klevenhaus

fredrik@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS