RedLocker finns på bland annat Hahrska gymnasiet.

Efter många år uppfylls elevernas önskan – gratis mensskydd tillgängligt på skolor

Ett samarbete mellan det Västeråsbaserade företaget Loopia och RedLocker resulterar i att flera skolor i Västerås får tillgång till gratis mensskydd.

Publicerad Senast uppdaterad

RedLocker installerar automaterna i skolorna och bakom satsningen står en finansiär från det privata näringslivet, företaget Loopia som är verksamma i Västerås.

– Vi är stolta över att vara del av RedLockers projekt Jämställd Ungdom. Genom att bidra med automater för gratis mensskydd vill vi göra en verklig skillnad i Västerås skolor och bryta tabun. Det är en viktig del av vårt engagemang för samhällsansvar, vi vill att fler unga ska känna sig trygga, säger Anna Pettersson, Head of Brand, Loopia, i ett pressmeddelande.

Frågan om gratis mensskydd i Västerås skolor lyftes redan i november 2020 när Västerås Tidning skrev en artikel om att Vänsterpartiet lämnat in en motion om att införa gratis mensskydd på kommunens skolor. 2023 kämpade elevkåren på Rudbeckianska gymnasiet för kostnadsfria mensskydd på skolan.

Nu är Rudbeckianska en av sex skolor som har beviljat att vara med i projektet. Fler skolor som omfattas av projektet är bland annat Hahrska gymnasiet, Edströmska gymnasiet och Nybyggeskolan.

Initiativet innebär att skolor i Västerås har blivit erbjudna kostnadsfria mensskydd i tre år framöver samt en mensskyddsautomat för att kunna erbjuda eleverna bindor och tamponger på skoltoaletterna. Projektet som ingåtts är RedLockers satsning “Jämställd Ungdom” och lanserades för ett år sedan med syfte att ta hjälp från näringslivet för att tillsammans göra mensskydd tillgängligt i fler skolverksamheter och idrottsföreningar i Sverige.

– Vårt projekt Jämställd Ungdom är nödvändigt eftersom frågan om fria mensskydd i skolverksamheter har varit på tapeten politiskt samt inom kommuner sedan vi själva gick i skolan men inget har realiserats än. Att tillsammans med Loopias hjälp kunna förse unga i Västerås Kommun med mensskydd på skolan är ett stort steg mot vårt mål att alla Sveriges skolverksamheter ska tillhandahålla fria mensskydd, säger Liza Eriksson, grundare och vd på RedLocker

RedLocker grundades 2018 som ett UF-företag av de unga entreprenörerna Clara Lidman och Liza Eriksson. Företaget utvecklar automater för gratis mensskydd, där ett digitalt lås gör att endast en tampong eller binda kan tas ut åt gången.

Powered by Labrador CMS