Ensamma män umgås genom sång

Runt tio män samlas en gång i veckan för att äta hembakat, prata ostört om högt och lågt för att sen sjunga tillsammans i Den ensamma manskören. Vill du vara med?

Publicerad Senast uppdaterad

När Västerås Tidning kom på besök var det högt i tak, med många skratt och mycket prat. Men tiden de spenderar tillsammans en gång i veckan innehåller också allvar då varje person har fyra minuter på sig att prata då ingen får kommentera. Man får berätta precis vad som helst, känsligt eller vardagligt, det är upp till personen.

Initiativtagare till manskören är konstnären Andreas Pettersson som berättar att han läste ganska mycket om hur ensamheten växer och då speciellt bland äldre män där konsekvenserna kan bli riktigt allvarliga som till exempel självmord.

– För ungefär två år sen var jag på väg till en middag och plötsligt slog det mig; jag ska starta en kör, Den ensamma manskören!

Den ensamma manskören är inte bara en konstinstallation av Andreas Pettersson utan även ett projekt där han vill sätta fokus på ensamhet bland män i alla åldrar.

– Vad händer med ensamheten om vi möts och tar det därifrån? 

Ensamheten kan vara fantastisk, men den kan också vara en nedåtgående spiral.

– Man kan ju känna sig ensam fast man har partner och familj. Men här kan man berätta om det svåraste och det vackraste i livet och känna tillit i gruppen vilket ger så mycket livsenergi, berättar han. Man ska inte behöva skämmas för att man känner sig ensam.

Hembakat

De börjar varje träff med att fika och turas om att ta med sig kaffebröd.

– Den enda regeln är att det ska vara hembakat, skrattar Andreas.

Efter fikat och pratstunden så sjunger de.

– Vi har också börjat uppträda, Senast var vi till Ansgarskyrkan, vi hann inte repa gången innan för att våra samtal var så rika att tiden inte räckte till, men det gick bra ändå. 

Under uppträdandet så kom vi av oss och körde vidare, men vi har hört att det uppskattas att vi inte är perfekta. Jag tycker ändå att det låter bra, vi hittar oftast någon harmoni. Men man behöver absolut inte kunna sjunga för att vara med.

Att gruppen består av äldre män säger Andreas är en tillfällighet.

– De första männen som kom med var äldre och sen har det kommit flera ur deras kretsar. Men vi skulle gärna se att män i alla åldrar kom hit. Det kostar ingenting, vem som helst kan komma. Kom ett par gånger, eller varje gång, alla är välkomna hälsar Andreas.

För information kontakta Andreas: 076-3440445, la.pettersson@gmail.com

Åke Wedin, 75 år

– Det var en man på Studieförbundet Vuxenskolan som frågade mig om jag ville vara med i en kör som en konstnär ledde. Han kunde inte riktigt beskriva vad det var för något och jag fick liksom inte någon klarhet i vad det där konstnärliga verket gick ut på. 

– Men nu har jag börjat inse vad det är frågan om. Det är inte en sångkör i dess egentliga bemärkelse utan det går väldigt mycket ut på att träffas, umgås och prata. Jag känner att man har ett ömsesidigt förtroende här.

Leif Werner Petersson, 73,5 år

– Det började med att jag blev tillfrågad att komma hit och spela lite. Efter någon vecka så vågade jag mig bort till Studieförbundet med min ukulele och något blåsinstrument. Det är trivsamt och jag vill inte gärna missa det här.

– Min bästa kompis dog för några veckor sen och det här är nya kompisar. Det är också roligt med de äldre männen i gruppen, det känns kul att se till att de lever länge och i och med det så lever jag längre.

Powered by Labrador CMS