”Feminismen och rättvisefrågorna drog mig till politiken”
För andra valet i rad toppar Anna Maria Romlid Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige i Västerås. Liksom för många andra står skolfrågan i fokus för henne, men också frågan om att bygga ett jämlikt Västerås. – Jag ser det så här: Samhällen som inte är jämlika är inga bra samhällen, säger hon.
Vi ses bland böckerna på Västerås stadsbibliotek.
– Jag ser böcker som en grund i livet. När man läser lär man sig jättemycket, skapar sig en egen fantasivärld, upptäcker nya platser och nya miljöer. Det är också väldigt viktigt att det finns offentliga bibliotek: både stora som det här i centrala Västerås men också nära medborgarna ute i stadsdelarna, säger Anna Maria Romlid.
Hon har alltid läst mycket berättar hon, hennes föräldrar läste mycket för henne när hon var liten och hon försöker själv att läsa mycket för sina barn.
– Böcker utgör en stor, stor del av vårt hem, säger hon och skrattar.
Hur ser du på bibliotekens roll i framtiden?
– Biblioteken är i grunden en viktig mötesplats. Många kommer hit för att träffa andra eller läsa en tidning. Man märker att när andra mötesplatser försvinner så får biblioteken en ännu viktigare roll. Jag tror också att biblioteken kommer få en mer samhällsvägledande roll i framtiden, säger Anna Maria Romlid.
Det var politiken som förde henne till Västerås. 2009 flyttade hon till Hallstahammar för att jobba för partiet i Västerås. Så småningom gick flytten till Västerås och då blev hon mer aktiv i politiken här.
I grunden är Anna Maria Romlid utbildad statsvetare och socialpsykolog, men idag är hon politiker på heltid – ordförande i patientnämnden i Region Västmanland och oppositionsråd i Västerås kommun.
– Det har varit lite frustrerande att sitta i opposition i kommunen. Förra mandatperioden satt vi i majoritet och hade insyn i alla nämnder, kunde vara med och påverka på riktigt. Men jag upplever ändå att vi varit aktiva i opposition, säger hon.
Hur kom det sig att du blev politiskt aktiv från början?
– Hemma har vi alltid diskuterat väldigt mycket politik, och mina föräldrar hade väldigt olika politiska åsikter. När jag växte upp var de feministiska frågorna väldigt viktiga, så man kan säga att det var feminismen och rättvisefrågorna som drog mig till politiken.
Varför blev det Vänsterpartiet?
– Vänsterpartiet är det parti som på bästa sätt kan fånga frågor om feminism, jämlikhet och klass tycker jag. För mig så var det väldigt viktigt med jämställdhet mellan män och kvinnor men också jämlikhet, att alla ska ha samma möjlighet. Jag ser det så här: samhällen som inte är jämlika är inga bra samhällen.
Inför valet i höst lyfter hon gärna klassiska vänsterfrågor som arbetsvillkor och jämlikhet i hela Västerås. Partiet vill införa sex timmars arbetsdag inom omsorgen och jobba för att stoppa delade turer. Men man vill också göra en stor satsning på skolan.
– Vi vill höja skolpengen rejält. Sen tror jag också att vi mer tydligt bör rikta resurserna till barn och unga som behöver mer stöd, säger hon.
För att finansiera satsningarna föreslår partiet en höjning av kommunalskatten med 35 öre.
Räcker en skattehöjning på 35 öre för det ni vill göra?
– När vi räknar på det så ser vi att 35 öre räcker till en rejäl satsning på skolan och äldreomsorgen. Men sen är det också beroende på vilken regering det blir, om vi fortsätter få ett generöst statligt stöd. Det vi ser att vi inte behöver i Västerås är flygplatsen, men även om vi skulle lägga ner den så är inte det en direkt besparing, så det blir ohederligt att räkna med det i vår budget.
En kommun är svår att styra ensam, vilka ser ni som era samarbetspartners i Västerås om valet skulle gå er väg?
– Det naturliga partnerna, utifrån de valprogram jag har läst, är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Utifrån vad de går till val på i Västerås så ser jag många frågor som går hand i hand med våra.