31 augusti – Lyskväll. Mälarpromenaden ska lysas upp (så länge vädret tillåter). Foto: Jonas Edberg

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Allsång på Mässen, Blodomloppet, metalfest, sista revydagarna, allsvensk fotboll och Lyskväll. Västeråsarna har att välja på även denna vecka – här är ett axplock av det som händer i Västerås.

Publicerad Senast uppdaterad

TISDAG 27 AUGUSTI

Barnens eftermiddag

Plats: Under stora eken

Tid: 16.00–19.00

Vad: En minivariant av Barnens dag som kaféet haft i sommar.

Under tre timmar har man lite extra aktiviteter med musik, ledda lekar och godisregn. Givetvis är maskoten Sune på plats.

ONSDAG 28 AUGUSTI

Musik: Fikapaus

Plats: Växhuset

Tid: 14.00–15.00

Vad: Dags igen för musik på lilla scenen i Växhuset. Uppträder gör bandet Jazz å Visor med Lars Hedberg och Gunnar Paulson. Fri entré.

Jourhavande släktforskare

Plats: Västerås huvudbibliotek, fackavdelning

Tid: 15.00–18.45

Vad: Västerås Släktforskarklubb har öppet hus för dig om släktforskarfrågor. Intresserade, nybörjare och erfarna släktforskare är välkomna.

Motorträff

Plats: Tidö Slott/Mc Collection

Tid: 16.00–20.00

Vad: Kom på din mc, moped, cykel eller i din sportbil, glidarbil, traktor eller vad som helst på hjul. Team Tidö ”Race4Health” ställer ut några av sina bilar i museet. Trampbilsgaraget är öppet för de minsta. Mer info kommer.

After work – picknick med konstnär

Plats: Buss avgår från Karlsgatan 2

Tid: 16.30–18.30

Vad: Västerås konstmuseum anordnar afterwork i skogen med ett konstnärssamtal med Pia Sandström. Med fikakorgarna i högsta hugg besöks det nya offentliga konstverket ”Skogsportalen – Spår” i Gäddeholm. På plats i konstverket blir det fika och Sandström berättar om verket och den spännande konstnärliga processen. 

Blodomloppet

Plats: Rocklunda

Tid: 17.00

Vad: Ett lopp med utmaningar som passar alla för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Anmälan via blodomloppet.se.

Allsång på Mässen

Plats: Västerås Officersmäss

Tid: 18.00

Vad: Tillsammans med Sångcompaniet skapas en helkväll med professionellt komp under ledning av körledaren Elisabeth Odebäck och kapellmästaren Alf Rikner. 

Film och samtal

Plats: Elektra Bio

Tid: 18.00

Vad: Dokumentär: Bröderna Andersson. Gäst är regissören Johanna Bernhardson.

TORSDAG 29 AUGUSTI

En jäkla fart – en scensommarevy

Plats: Vallby friluftsteater

Tid: 18.00, även fredag–lör 14.00

Vad: Föreställningen består av en mix av nyskrivna sketcher, sånger och monologer där alla de viktiga ingredienserna finns med. Spelas till och med 31 augusti.

FREDAG 30 AUGUSTI

SM för Expressbåtar

Plats: Lövuddens hamn 

Tid: Fredag–söndag 

Vad: Segelsällskapet Aros arrangerar Svenskt Mästerskap för Express.

Kokpunkten firar 10 år

Plats: Kokpunkten

Tid: Fredag–söndag 

Vad: Actionbadet firar sina tio år med en tre dagars lång fest. Med fika, slumpmässiga namnutrop med priser, specialmeny, badleksaker, dj, vattenskoter, kanot, fika, vattenkrig och tävlingar i pingis, klättring och basket.

Bulgasal metal fest 

Plats: O’Learys

Tid: Fredag–lördag

Vad: Flera band, utställning och skönt häng.

Viktor Norén

Plats: Västerås Officersmäss

Tid: 18.00

Vad: Vi känner honom från banden Sugarplum Fairy och State of Sound, från huvudroller i musikaler, jurymedlem i ”Talang” och ”Så mycket bättre” ihop med brodern Gustaf.

Ebba – ett barn berör alla

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–20.15

Vad: Ebba Lindell gick bort i hjärntumör när hon var 7 år gammal. Sommaren 2024 berättar Encima Innovation hennes historia genom en dansföreställning. 

LÖRDAG 31 AUGUSTI

Bondens egen marknad

Plats: Stora torget

Tid: 10.00–15.00

Vad: Kom och köp lokalt producerade varor direkt från bonden själv. 

Loppis

Plats: Ålsätra 1 (buss 514 går dit)

Tid: 11.00–15.00

Vad: Ideella föreningen Neth Lama Sahana Padanama arrangerar en loppis i sitt arbete för att stödja barn i och omkring staden Kandy möjlighet att gå i skolan. Mat och dryck finns på plats.

Barnlördag

Plats: Igor

Tid: 11.00–16.00

Vad: Gratis ansiktsmålning och ballongutdelning för alla barn. Kommande butiken Lekia finns på plats vid deras blivande lokal på plan 2. På Stora torget utanför Igor anordnar Västerås Citysamverkan ponnyridning från kl 11.

Djurens dag

Plats: Rytterne Hembygdsgård

Tid: 11.00–15.00

Vad: Kom och träffa olika djur. Åsneridning, minishettisar att klappa, jättekatten Maximus, marsvin, kaniner, höns. Tipspromenad för alla barn, lotteri. kafé och pysselhörna med djurtema. 

Teater: Familjelördagar

Plats: 4:e teatern, Culturen

Tid: 11.00–15.00

Vad: Nu introduceras ”Familjelördagar” på 4:e teatern, ett nytt rum för barnfamiljer där man tillsammans kan uppleva teater, improvisation och andra aktiviteter. Det kickas igång med teaterföreningens helt improviserade föreställning ”Bestäm så spelar vi” (4–7 år) där barnens fantasi sätter ramar och regler för föreställningens innehåll. Barnen bestämmer och vi spelar.

VSK–Sirius

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 17.30 

Vad: Fotboll, allsvenskan

Schlagerkväll

Plats: Mälarkrogen

Tid: 18.00

Vad: Hela krogen görs om till en riktig schlagerfest. Nedervåning: Liveband & DJ Trubbz uppträder på scenen och under mellantiderna kör DJ Clazze en massa schlager. Övervåning: karaoke. Fri entré.

Musik

Plats: Elektra Bio

Tid: 19.00

Vad: André Rieus 2024 Maastricht concert: Power of love.

Lyskväll

Plats: Mälarpromenaden

Tid: 20.00 

Vad: Marschaller tänds vid solnedgången längs Mälarpromenaden från Elbakajen till Notuddsparken samt på Öster Mälarstrand.

Live: High-Jacks

Plats: Skultuna Brukshotell

Tid: Dörrar 18.00, show 20.00

Vad: Dags att rocka loss till Västeråsbandet med tydliga rockabilly- och countryinfluenser. Bussar går från Västerås. Mer info på hemsidan.   

SÖNDAG 1 SEPTEMBER

Bruksledens dag

Plats: Bruksledens entré på Erikslund 

Tid: 10.00

Vad: Bland annat: Vandrarringens tipspromenad, stiglöpning med Westeros Trail Running Society, prata om Bruksleden vid lägerelden med Västerås stad.

Höstfest

Plats: Vallby Friluftsmuseum

Tid: 11.00–16.00

Vad: Hösten välkomnas med en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. På programmet står bland annat växt- och skördemarknad, visningar av utställningen Jorden och pyssel på tema hållbarhet, lin-och ullberedning, svamputställning, dansuppvisning, folkmusik, öppna museimiljöer och mycket mer. Fri entré.

Visning

Plats: Domkyrkan

Tid: 12.30

Vad: Gratis visning av domkyrkan. Turen tar ca en timme. Grupper måste förboka. 

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna! Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS