14–15 september – Dahliafestival. Engsö slott blomstrar upp under helgen.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Dahliafestival på Engsö slott, Sinfoniettans säsongsöppning, tre stora svenska artister hyllas, äppeldagar på friluftsmuseet, gratis guidningar på Djäkneberget och allsvensk fotboll. Västeråsarna har att välja på även denna vecka – här är ett axplock av det som händer i Västerås.

Publicerad Senast uppdaterad

MÅNDAG 9 SEPTEMBER

Möten med minnen 

Plats: Domkyrkan

Tid: 13.00–13.30 

Vad: Bröllopsminnen. Egna eller andras, kungliga bröllop vi minns. Domkyrkopedagog Ingela lotsar mellan våra olika minnen och känslor. Organist Anna-Karin bjuder på bröllopsmusik. Gratis. Föranmälan till ingela.welen@svenskakyrkan.se

Föreläsning

Plats: Domkyrkan

Tid: 18.00–19.00 

Vad: Föreläsningen ingår i domkyrkans egen föreläsningsserie ”Under valven, forskning pågår”. Denna måndag med fil. dr Jonas Lundblad, även organist i Västerås domkyrka. Föreläsningen bygger på en nyss utkommen jubileumsvolym om Sveriges Kyrkosångsförbund och beskriver varför körsång infördes och hur det lät. Här ges nya perspektiv på ett viktigt men tidigare sällan omskrivet område i Svenska kyrkans moderna historia. 

TISDAG 10 SEPTEMBER

Guidade turer: Djäkneberget

Plats: 10.30 och samt 17.00, samling vid Sam Lidmanstatyn vid den sydöstra ingången till parken.

Vad: Ciceronen Lennart Klaar berättar bland annat om Djäknebergets färgstarke omskapare Sam Lidman, parkens tillkomst och händelser från förr och nu. Guidningen tar cirka 75 minuter och är gratis. Ingen anmälan.

ONSDAG 11 SEPTEMBER

Soppteater: What the world needs now is love

Plats: Västmanlands Teater

Tid: 12.00 (soppa från 11.30)

Vad: En hitkavalkad som andas cocktails, sammetskostymer och sofistikerad elegans. För 30 år sen gjorde Anci Hjulström, Patrick Rydman och Martin Schaub stor succé med sin show The Missing Fortnight. Nu: 30 år äldre och klokare.

Handboll: Svenska cupen och seriepremiär

Plats: Västerås Arena

Tid: 18.00 och 20.00

Vad: VästeråsIrstas damer inleder klockan 18.00 med match mot Aranäs i svenska cupen (åttondelsfinal). Därefter har herrlaget seriepremiär i allsvenskan mot Tumba.

Film och samtal: Dokumentär – A new kind of wilderness

Plats: Elektra Bio

Tid: 18.00

Vad: Film och samtal som upptakt till Naturskyddsföreningens skogsdagar 19–29 september. I samarbete med Omställning Västerås. Samtalstema: Människan, staden och skogen – radikala uppbrott eller mer natur i stadsmiljön?

Karaoketävling

Plats: O’Learys

Tid: 18.00–21.00

Vad: Varje onsdag till och med 23 oktober har åtta deltagare chansen att ta sig till finalen 30 oktober och slutligen utses till Västerås karaokemästare. I prispotten ligger egen studiotid.

TORSDAG 12 SEPTEMBER

Sport för alla 65+

Plats: Castellum sportcenter

Tid: 10.00–15.00 (OBS! Det blev fel tidsangivelse i papperstidningen – det är denna tid som gäller) 

Vad: Korpen, Västerås gymnastikförening och RF-SISU Västmanland anordnar en dag med sport och hälsa för 65+. Testa olika sporter, lyssna på föreläsningar och ha bara trevligt ihop med andra. Gratis. Drop-in från kl 9.30 med kaffe och bulle. Anmälan görs här

Västerås Sinfonietta: Säsongsöppning med Mozarts Pianokonsert 23

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.10

Vad: Simon Crawford-Phillips inleder sin åttonde säsong som Sinfoniettans chefsdirigent. Det blir en säsongsöppning med stor spännvidd. 

13 september – hyllningskonsert. Victoria Tolstoy är en av många artister som hyllar de svenska legendarerna Putte Wickman, Alice Babs och Arne Domnérus i konserthuset denna fredag.

FREDAG 13 SEPTEMBER

Knattedral och pannkaksbuffé

Plats: Domkyrkan

Tid: 10.00

Vad: Gudstjänst för de minsta. Sång, rörelse, bus och lek. Högt i tak och barnvagnsplats. Efteråt pannkaksbuffé på Café Malin. 

Barnens konstfredag 

Plats: Konstmuseet 

Tid: 10.15–11.45 

Vad: Skapa fritt kring ett tema i Konstlabbet, gå på en lekfull minivisning, eller häng i konstmuseet. Riktar sig till barn upp till 6 år, tillsammans med max en vuxen per barnaskara. Kostnadsfritt.

Hyllningskonsert – Putte Wickman, Alice Babs, Arne Domnérus 100 år

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.30

Vad: Alla tre har gjort ett stort och oförglömligt avtryck på det svenska kulturlivet. Putte med sin klarinett. Alice med sin sång. Arne med sin altsaxofon. Medverkande, bland andra: Klas Lindquist, Ulf Wakenius, Viktoria Tolstoy, Claes Crona och Tom Alandh som moderator.

LÖRDAG 14 SEPTEMBER

Dahliafestival

Plats: Engsö slott

Tid: 10.00–16.00, även söndag

Vad: Föreläsningar, workshops, tävlingar och lärorika skojigheter för de mindre. Foodtrucks på plats samt allt för och från trädgårdsglädje att köpa. För mer info www.engso-events.com

Bondens egen marknad 

Plats: Stora torget 

Tid: 10.00–15.00 

Vad: Varje lördag fram till slutet av oktober finns marknaden på plats. Kom och köp lokalt producerade varor direkt från bonden själv.

Öppet hus 

Plats: Bullsta vävstuga, Dingtuna

Tid: 11.00–15.00 

Vad: Utställning av vävar i vävstugan. Kaffeservering med hembakat bröd. Försäljning av nytt och secondhand textilhantverk och vävtillbehör. Lotteri.

Äppeldagar

Plats: Vallby friluftsmuseum

Tid: 11.00–16.00 

Vad: Upplev en fruktutställning med över 100 olika sorter av äpplen, päron, plommon och vindruvor. Ta chansen att andas, dofta, njuta och lära om äpplen. Sortbestämning. Arrangemang av Västerås Trädgårdssällskap

Invigning av motionstrappa

Plats: Vedbobacken

Tid: 11.00 

Vad: Vedbobacken har tillsammans med lokala samarbetspartners nu trappat upp folkhälsoarbetet genom att bygga Västmanlands längsta trätrappa och bjuder därför in till invigning. Under dagen kommer Glassboden och alla andra aktiviteter som finns på anläggningen att hålla öppet. Passa på och prova downhillcykling eller en vända i Bobbospåret. 

Allsång 

Plats: Stadsbibliotekets hörsal 

Tid: 12.00–13.00 

Vad: Allsångslördag med Aros Ladies – musikgissning med fina priser. Piano: Margareta Tengstrand, bas: Raimo Pajunen.

Vernissage

Plats: Västerås Konsthall

Tid: 12.00–16.00, även söndag

Vad: 20 konstnärer bidrar till denna nya utställning med en mångfald av konst och konstnärer från olika kommuner i Västmanland. Utställningen pågår till och med 29 september. Öppettider tisd–fred 12–17, lör-sön 12–16. 

Lördag i Konstlabbet 

Plats: Länsmuseet 

Tid: 13.00–15.00 

Vad: Vänder sig till barn och unga, samt nyfikna vuxna. Aktiviteten är kostnadsfri och drop-in. 

Barnlördag special: Sjung med Pettson och Findus 

Plats: Konserthuset 

Tid: 14.00–15.00 

Vad: En fartfylld och rolig föreställning fylld med sång och musik tillsammans med Sven Hedman och Fanny Wistrand. Familjeföreställning som passar 5–9 år extra bra.

Rollatorrace

Plats: Vasaparken

Tid: 13.00–15.00

Vad: Mimer tillsammans med Västerås stadsmission, Lokala Hjälpen och Västerås City bjuder in till rollatorrace för att uppmärksamma den ofrivilliga ensamheten som många äldre lever med. Utöver loppet finns även andra aktiviteter för alla åldrar samt en kakbuffé vars intäkter går till Västerås stadsmission. Du behöver såklart varken gå med rollator eller vara gammal för att delta i loppet – alla är välkomna, och du behöver inte anmäla dig.

VSK–Gais

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 15.00 

Vad: Fotboll, allsvenskan

Gideonsberg–Elfsborg

Plats: Önsta IP

Tid: 15.00

Vad: Fotboll, div 1, damer

Mikaeli möter: Jan Johansen 

Plats: Mikaelikyrkan

Tid: 18.00–19.30

Vad: Artisten Jan Johansen i samtal med Maria Agstam Häggkvist. Samtalet inramas av musik, där Jan bland annat själv kommer att sjunga. Fri entré, kollekt till Västerås Stadsmission. Café Mika öppet från kl 16.

Live: Axel Ottosson 

Plats: Global Living

Tid: Från 18.00, även lördag samma tid 

Vad: Sångaren och multiinstrumentalisten gästar Globals uteservering tillsammans med band. Kvällen kommer att bjuda på en skön blandning av soul/pop/reggae med inslag av instrumentalmusik. 

SÖNDAG 15 SEPTEMBER

Orgelsymfoni nr 8 av Charles-Marie Widor

Plats: Domkyrkan

Tid: 18.00

Vad: Charles-Marie Widor var en av Frankrikes mest betydande orgeltonsättare. Konsertlängd 50 minuter. Fri entré.

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna, införandet är givetvis gratis. Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS