5 oktober – Louisiana Avenue. Som en hyllning till en av världens största karnevaler bjuder bandet in till ett färgsprakande party på Global Living.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Rekryteringsmässa, kriminalvårdschefen föreläser, höststart på Intiman, höstmarknad i Gäddeholm och hemmapremiär för VI-damerna. Här är våra tips på vad som händer i Västerås kommande vecka.

Publicerad

MÅNDAG 30 SEPTEMBER

Föreläsning: Jacques Mwepu

Plats: Växhuset, Konsertsalen

Tid: 14.00–16.00 

Vad: Senior-Universitetet fortsätter höstens föreläsningsprogram med västeråsaren Jacques Mwepu, chef för kriminalvårdsanstalten i Kumla. Han kommer att tala under rubriken: ”Att bryta den onda cirkeln i ett stort och växande uppdrag – tankar om livet innanför murarna och svensk kriminalvård.”

STA Mälardalskretsen

Plats: Viksängskyrkan

Tid: 17.30–20.00

Vad: Kretsmöte med föredraget ”Liljor för våra trädgårdar”. Larz Danielsson, Hammarstrand, föreläser om egna odlingserfarenheter av de vildväxande arterna av liliumsläktet. Växtförsäljning. Insläpp från kl 17.30, fika med tilltugg ingår i inträdet. Lotteri.

Föreläsning

Plats: Kyrkbacksgården

Tid: 18.00–19.30

Vad: ”Till en plog skall svärdet smidas”. Om det kristna fredsarbetet efter inträdet i Nato. Lotta Sjöberg Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen, föreläser. Västerås Domkyrkas vänner arrangerar.

TISDAG 1 OKTOBER

Rekryteringsdagen

Plats: Hotel Plaza

Tid: 10.00–17.00

Vad: En rekryteringsträff i Västerås för studenter, arbetssökande eller för den som är intresserad av att byta jobb. Arrangeras av Västerås Tidning. Fri entré.

Erik Söderlind & Lars Jansson Quartet

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.30

Vad: Erik Söderlind väcker sitt gemensamma projekt med jazznestorn och världsberömde pianisten Lars Jansson till liv. Det blir även ett möte mellan generationer. I konstellationen ingår Paul Svanberg (Lars Janssons son) på trummor‚ och Niklas Fernqvist (son till jazzgitarristen Bertil Fernqvist) på bas. Arrangeras av Jazzens Vänner.

Utställning: Anna Nyberg – Blicken glider isär

Plats: Konstmuseet

Tid: Öppettider tis, tor, fre 10–17, ons 10–20, lör–sön 12–16

Vad: Ny utställning. Anna Nyberg arbetar med ett måleri som oftast resulterar i stora rumsliga installationer. På Västerås konstmuseum kommer besökaren kliva in på Nybergs ateljégolv. Utställningen visas till 2 februari 2025.

ONSDAG 2 OKTOBER

Guidad stadstur om stadens historia

Plats: Samling vid Aseatorget 17.55

Tid: 18.00–19.00

Vad: Hör bland annat om franska dominikanermunkar, Gustav Vasa och den givmilde tobaksfabrikören Sundin. För biljetter se www.deilaochdatiden.se 

Film & samtal

Plats: Elektra Bio

Tid: 18.00

Vad: Dramat ”Så länge hjärtat slår” visas, följt av samtal med inbjudna gästerna Lena Marmstål Hammar, professor i Vårdvetenskap vid MDU, Lisbet Gemzell med flera, efteråt.

Karaoketävling 

Plats: O’Learys

Tid: 18.00–21.00

Vad: Varje onsdag till och med 23 oktober har tio deltagare per gång chansen att ta sig till finalen 30 oktober och slutligen utses till Västerås och länets karaokemästare. 

Samara – ett musikaliskt möte mellan Norden och Mellanöstern

Plats: Konserthuset, Foajéscenen

Tid: 19.00–21.00

Vad: Samara började som trio med oud, bas och saxofon och utvidgades till sextett 2018 med den kurdiska sångerskan Avin Omer som också sjunger på arabiska och persiska. Samara har funnits länge, turnerat i Sverige och Israel/Palestina inför en hänförd publik och har utvecklat en musik som präglas av medlemmarnas nyfikenhet och kunskaper från sina respektive bakgrunder.

TORSDAG 3 OKTOBER

Konsert: Ronnie Åström trio + support

Plats: Intiman

Tid: 18.00

Vad: Med filterlösa texter om kärlek, tid och livets förgänglighet samt oemotståndliga melodier och skickligt gitarrspel väcker Ronnie Åströms musik starka känslor. Trion består förutom frontfiguren av Leif Sundin, bas och Fredrico De Costa, trummor. Supportakten inleder kvällen 18.30. 

Konsert: Förbud och förtryck

Plats: Konserthuset, lilla salen

Tid: 19.00

Vad: Magnus Holmander klarinett, Amalie Stalheim, cello, och David Huang, piano – tre internationellt framstående artister, presenterar ett program med musik av tonsättare som tagit stora risker och präglats av förbud och förtryck.

Live: Rock night

Plats: Global Living

Tid: 19.30

Vad: Kända rocklåtar med lokalt band. Lars Renvall, sång, Mats Wikman, gitarr, Peter Forsberg, gitarr, Raimo T Pajunen, bas, Mats B Olsson, klaviatur, Anton Hägg Meijer, trummor. 

FREDAG 4 OKTOBER

Monbijoukvartetten

Plats: Västerås konstmuseum 

Tid: 15.00–16.00 

Vad: Stråkkvartetten vann tävlingen Ung & lovande 2023 och är nu ute på sin vinnarturné. Musik av Joseph Haydn, Hanna Blomberg, som är uppvuxen i Västerås, och Erwin Schulhoff. Fri entré.

Konsert: Bossebandet – en hyllning till Bo Hansson

Plats: Intiman

Tid: 18.00

Vad: Bossebandet har sedan starten varit en stor succé. Bo Hanssons musik har tydligen lika stor dragningskraft nu som för mer än 50 år sedan då inte ens Jimi Hendrix kunde låta bli att göra en cover. Program: Dörrar 18.00. Föreläsning 18.30. Middag & barhäng 19.30. Show 20.30. 18 års åldersgräns, 13 i målsmans sällskap. 

VIK–Södertälje

Plats: ABB Arena Nord

Tid: 19.00

Vad: Hockeyallsvenskan

Punked up Friday

Plats: O’Learys, Beergarden

Tid: 21.00

Vad: Satyrdays Heroes och Stabbers står på scenen denna punkkväll.

LÖRDAG 5 OKTOBER

Höstmarknad

Plats: Gäddeholms trädgård

Tid: 10.00–16.00 

Vad: Externa utställare på plats som säljer hantverk, både ätbart och vackra att titta på. Självklart är butiken fylld med allt som behövs inför hösten.

Klädbytardag

Plats: Café Mosaic

Tid: 10.00–14.00 Vad: Naturskyddsföreningen anordnar klädbytardag.

Vernissage: Minnesutställning

Plats: Västerås Konsthall

Tid: 12.00–16.00, även söndag 12.00–16.00 samt tis–fre 12.00–17.00

Vad: Minnesutställning för Västeråskeramikern Maud Frykberg. Visas till och med den 20 oktober.

Skiljebo SK–Sandviken

Plats: Hamre 

Tid: 14.00

Vad: Fotboll, division 2, herrar

VSK–Rävåsen

Plats: Hitachi Energy Arena

Tid: 14.00 

Vad: Fotboll, div 2, damer, sista omgången

VästeråsIrsta–Torslanda

Plats: Västerås Arena

Tid: 14.00

Vad: Handboll, allsvenskan, herrar

Bandy: Svenska cupen

Plats: ABB Arena Syd

Tid: 15.00

Vad: VSK:s herrar möter Gripen Trollhättan i den sista gruppspelsmatchen.

Hemmapremiär: VästeråsIrsta–Ystad

Plats: Västerås Arena

Tid: 16.00

Vad: Handbollsligan, damer

Västerås Rönnby–Falun

Plats: Mälarenergi Arena

Tid: 16.00

Vad: Innebandy, SSL, dam

Korvfabrikören

Plats: Konserthuset

Tid: 16.00 och 19.30

Vad: Buskisen där korvfabrikör Julius Augustsson (Claes Malmberg) efter andra världskrigets slut täljer guld med sin dundersuccé – pepparkorven. Läs mer här.

Kulturkväll

Plats: Råbygallerian

Tid: 16.30–19.30

Vad: Under kvällen kommer det erbjudas en rad kulturella aktiviteter som olika slags musik, dans, konstskapande, kulturmarknad med mera. Fri entré. 

Teaterpremiär: Kameliadamen

Plats: Västmanlands Teater

Tid: 18.00

Vad: I Kameliadamen, skriven av Alexandre Dumas 1848, utforskas relationer, fördomar och moraliska dilemman, och det är just detta som gör berättelsen tidlös. Kameliadamen har legat till grund för verk som operan La Traviata och filmen Moulin Rouge. Nu har turen kommit till Västmanlands Teater och samma konstnärliga team som gjorde Amadeus. Med bland andra Bashkim Neziraj och Cicilia Sedvall. Spelas till 15 december.

Opera live

Plats: Elektra Bio

Tid: 19.00

Vad: Hoffmanns äventyr. Från The Metropolitan Opera.

Live: Louisiana Avenue

Plats: Global Living

Tid: 21.00

Vad: Som en hyllning till en av världens största karnevaler bjuder gruppen som öser ur New Orleans sjudande gryta av musik in till ett färgsprakande party där allt kan hända.

SÖNDAG 6 OKTOBER

Öppet hus 

Plats: Naturskolan Asköviken

Tid: 9.00–14.00 Vad: Fågeltema, Euro World Watch Day.

Franke–Järfälla

Plats: Råby

Tid: 13.00

Vad: Fotboll, division 2, herrar

Santal om Cornelis Vreeswijk

Plats: Rudbeckianska ljushallen

Tid: 15.00

Vad: Han blev Cornelis med hela svenska folket. I Göran Greiders dokumentärroman som kom i mitten av augusti får vi följa pojken från uppväxten i i Nederländerna till Sverige. Här samtalar Greider med journalisten Mårten Enberg om en av vår tids mest älskade och kontroversiella artister. Arrangör Västerås humanistiska förening.

Konsert

Plats: Café Mosaic

Tid: 18.00 

Vad: Anders och Eva Alzén framför personliga låtar – både egna och andras – som väcker känslor med texter som berör

Guiden visar ett urval av allt som händer i Västerås, bland annat tack vare tips till redaktionen och VisitVästerås.se. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna, införandet är givetvis gratis. Guiden-redaktören nås på: jonas.bergkvist@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS