Kan vinna Arkitekturpriset i Västmanland 2025: 1. Kvarteret Hulte, Västerås. 2. Notuddskajen med Kokplattan, Västerås. 3. Avorum kontor och kundcenter, Västerås. 4. Näslundskolan, Hallstahammar
Här är byggprojekten i Västmanland som kan få Arkitekturpriset 2025
Variation och bredd på de nominerade till Arkitekturpris i Västmanland 2025.
Vid Sveriges Arkitekter Västmanlands julmingel i
veckan offentliggjorde juryn vilka projekt som nominerats till Arkitekturpris i Västmanland 2025.
De nominerade är:
Kvarteret Hulte,
Västerås
Näslundskolan,
Hallstahammar
Notuddskajen med
Kokplattan, Västerås
Avorum kontor
och kundcenter, Västerås
– De nominerade projekten speglar den stora bredden i
arkitekternas yrkesutövning väl. Projekten visar på värdet av väl gestaltade
vardagsmiljöer i såväl den lilla skalan som i stadsrummet i stort" säger arkitekten Nora Kvassman.
Nora Kvassman är även sammankallande i juryn.sammankallande i juryn som består av fyra
medlemmar i Sveriges Arkitekter samt en person med annan relevant
erfarenhet, denna gång Erika Andersson, utvecklingsledare folkhälsa, Region
Västmanland. Övriga jurymedlemmar är Hans Larsson, landskapsarkitekt,
Erik Hidman, arkitekt och Elin Grönberg, arkitekt.
– Genom att dela ut det här priset vill vi betona värdet av god arkitektur och väl gestaltade
livsmiljöer, säger Ingrid Legrell Crona, ordförande i Sveriges Arkitekter
Västmanland.
Arkitekturpriset
delas ut av Sveriges Arkitekter i Västmanland. Priset tilldelas ett arkitektoniskt
projekt och inte en individ eller ett företag. Projektet ska vara
genomfört i Västmanlands län de senaste fem åren. Den slutliga vinnaren
offentliggörs vid lokalföreningens årsmöte våren 2025.
Kvarteret Hulte, Västerås
Juryns motivering: Utmed Kopparbergsvägen i Västerås har Mimer uppfört två punkthus som vågar ta plats i stadens siluett. Kaxiga plåtfasader möter varma inglasade träfasader, en komposition som stolt står i kontrast till sin omgivning. Samtidigt stärker den sammanlänkande entrévåningen och gårdsmiljöerna de omkringliggande stads- och gaturummen. Entrévåningen innehåller bland annat sociala och funktionella ytor för de boende, noggrant gestaltade med ljusinsläpp och glaspartier för att stärka trygghetskänslan och det sociala livet för samtliga hyresgäster.
Det högre punkthuset innehåller vanliga hyreslägenheter medan det lägre huset inrymmer ett co-living boende där hyresgästerna hyr ett eget rum i en lägenhet som delas med sex andra. De båda husen är omsorgsfullt planerade och gestaltade med genomtänkta planlösningar, tilltagen takhöjd, generösa balkonger och fängslande utblickar åt samtliga väderstreck. Sammantaget ett bostadsprojekt som kompletterar stadsbilden och bostadsutbudet samtidigt som det sätter sina hyresgäster i fokus.
Arkitekt: ORIGO Arkitekter AB
Förstudie och detaljplaneunderlag: Archus Arkitekter
Landskapsarkitekt: DCL.13 Arkitekter och Ingenjörer AB
Beställare: Bostads AB Mimer
Näslundskolan, Hallstahammar
Juryns motivering: En omsorgsfullt utformad skola som med den skogsklädda åsen i ryggen omfamnar en generös skolgård. Den nya tvåparallelliga låg- och mellanstadieskolan ligger väl inmejslad i grannskapet där bebyggelsen möter grönskan. En långsträckt och välvd byggnad i två plan, samt fläktrum på det tredje, omfamnar en rik, varierad och rörelsestimulerande utemiljö.
En lugn och sober interiör skapar en harmonisk och sensoriskt anpassad utbildningsmiljö med fönster som blickar ut mot skogen. Den rumsliga dynamiken livas upp i rastutrymmen där färgen får rum att intensifieras genom färgade golv och rumshöga fönster där paneler i blått, rosa och grönt skapar färgade skuggor och ett lekfullt ljusspel i rummet. På Näslundsskolan möts tidlös design och modern funktionalitet i en harmonisk skolmiljö. Skolans fasader av tegel i olika struktur ger byggnaden ett levande och modernt uttryck, samtidigt som de hyllar 50- och 60-talens klassiska formspråk.
Arkitekt: Gravity Group AB
Landskapsarkitekt: Archus Arkitekter
Beställare: Hallstahammars kommun
Notuddskajen med Kokplattan, Västerås
Juryns motivering: Notuddskajen illustrerar tydligt en övergripande målsättning med hela stadsdelen Öster Mälarstrand – att göra mälarstranden tillgänglig och attraktiv. Notuddskajen med kvällssolen, vattnet, utsikten, småbåtshamnen och industrimiljön vid Kokpunkten och Steam Hotel, har gjort platsen till ett populärt vardagsrum för alla västeråsare och för besökaren.
Kajen har en generös bredd, men ger ändå en fin rumslighet, tack vare bostadshusens gavlar och upphöjda bostadsgårdar. Mot kajen finns några verksamheter, ett café med en solig uteplats och en frisörsalong. Kajen ger intryck att vara bilfri och bidrar till en känsla av trygghet för gående och cyklister. Möjlighet finns dock att angöra båtbryggorna från tvärgatorna. Den gamla betongkajen och de kraftiga gjutjärnspollarna har behållits och de harmoniserar väl med de nya robusta materialen; betongytor inramade av stålband, smågatsten och cortenplåtsarger runt planteringar, vilka har integrerats med sittplatser mot vattnet. De höga belysningsmasterna förstärker det marina intrycket. I det inre hörnet av Kraftverkshamnen finns nedsänkta träbryggor som ger lä, sol och närkontakt med vattnet. Här står Joakim Ojanens skulptur, Ode till Mälaren, som ingår i en serie fantasifulla skulpturer vid kajen, och längs Kajstadens gröna stråk, vilket lockar den nyfikne till en konstpromenad.
Sammantaget är Notuddskajen en vacker och attraktiv plats, som tagit sin inspiration från det unika läget och det historiska sammanhanget.
Landskapsarkitekt: ÅWL Arkitekter AB
Beställare: Mälarstrandens Utvecklings AB (MUAB)
Avorum kontor och kundcenter, Västerås
Juryns motivering: Efter en brand 2019 som totalförstörde kemtvätten Pennemos lokal vid Oxbacken stod den tom i flera år. Det anrika fastighetsbolaget Avorum (tidigare Ludvigssons fastigheter) som ägt och förvaltat byggnaden i över 70 år bestämde sig till sist för att flytta sitt eget kontor och kundcenter hit.
Efter en omfattande renovering var lokalen klar för inflytt under 2024. Ett inredningsprojekt i liten skala där material och färg omsorgsfullt valts ut för att harmonisera med det bevarade marmorgolvet. Grönt glaserat kakel, mycket textiler med olika struktur, träpaneler och en genomtänkt ljussättning ger en ombonad känsla i en lokal med delvis begränsat ljusinsläpp. På väggen hänger fotografier som tillsammans med konsten i form av skulpturer berättar om företagets långa Västeråshistoria.
Utvändigt har kemtvättens blåa fönsterpartier ersatts av sobert svarta profiler och en entréplats har tillskapats med plantering och sittplatser. Ett litet väl genomfört projekt som är konsekvent och vackert utfört med utgångspunkt i befintliga kvalitéer och material och som bidrar till platsen utanför med sin öppna fasad och välkomnande entréplats.
Inredningsarkitekt: Elin was Here
Beställare: Avorum Fastigheter