Uppskjutningen från Kennedy Space Center i Florida gick planenligt 7.11 svensk tid.

Här lämnar västeråsarens  månhus jorden

Klockan 7.11 på onsdagsmorgonen svensk tid var det så äntligen dags – Västeråskonstnären Mikael Genbergs röda stuga med vita knutar lämnade jorden för sin fyra månader långa resa mot månen.

Publicerad Senast uppdaterad

Mikael Genberg följde uppskjutningen på plats vid Kennedy Space Center i Florida.

Mikael Genberg.

P4 Västmanland pratade med en känslosam Mikael Genberg strax före uppskjutningen 01.11 lokal tid. ”Jag känner mig skitnervös. Det bubblar i hela kroppen”, sa han.

Genberg berättade att det var en klar natt i Florida – med fullmåne. 

Allt gick också planenligt med uppskjutningen. 

Den har föregåtts av ett outtröttligt ideellt arbete och engagemang under två och ett halvt decennium. 

”Kanske kan det första huset på månen vara en symbol för livets eviga strävan att överleva och utvecklas, förflytta det mänskliga medvetandet och vara ett öga mot jorden. Är inte ett hus på månen exakt vad världen behöver just nu”, sa Mikael Genberg i ett pressmeddelande inför uppskjutningen.

Månhuset är byggt för att klara av rymdresan och kunna placeras på månen.

Verket ”Månhuset” har redan färdats runt i världen – högt upp i trädtoppar, i havets djup, på Globens tak och ut i rymden till internationella rymdstationen med Sveriges första astronaut Christer Fuglesang som följeslagare. 

Efter fyra, fem månader när de omkring 400 000 kilometerna tillryggalagts genom rymden kommer Månhuset, som inte är större än en leksak och väger 100 gram, att landa och bli den första byggnaden på månens yta.

”Månhuset är ett fantastiskt projekt, vi är oerhört glada att vi får vara en del av att slutligen förverkliga det. Konstverkets vision smälter samman med vår egen – att utvidga vår planet och framtid, och förlänga det mänskliga livets sfär till rymden”, har Julien-Alexandre Lamamy, vd på Ispace Europe, företaget med mål att öka mänsklig närvaro i rymden och står bakom uppskjutningen, sagt tidigare i ett pressmeddelande.

Mikael Genberg intervjuades i TV4 på onsdagsmorgonen strax före uppskjutningen.

Idén väcktes när Mikael Genberg 1999 läste en artikel om att Sverige skulle bygga den första europeiska månsonden. 

Nu förverkligas drömmen tack vare ett 100-tal privatpersoner primärt från konstvärlden, rymdindustrin, näringslivet och idrottsvärlden som de senaste åren bidragit med expertis och resurser som har gett Månhuset ny skjuts.

Här går det att följa ispaces livestream. 

Powered by Labrador CMS