ÄVENTYRLIG FÖRETAGARE. Per Fredin är en av delägarna i Aktivt Uteliv som erbjuder äventyrliga aktiviteter på Björnön – bland annat den populära och utmanande höghöjdsbanan.
ÄVENTYRLIG FÖRETAGARE. Per Fredin är en av delägarna i Aktivt Uteliv som erbjuder äventyrliga aktiviteter på Björnön – bland annat den populära och utmanande höghöjdsbanan.

Hisnande äventyr på Björnöns höghöjdsbana

Fem år har gått sedan Aktivt Uteliv tog över verksamheten på Björnögården i Västerås: ”Vi har verkligen lyckats väcka liv i Björnögården”, säger Per Fredin på Aktivt Uteliv

Publicerad

När Per Fredin och Per Berglund från Aktivt Uteliv tog över klassiska Björnögården i maj 2019 hade de ett tydligt mål; att göra Björnögården till ett centrum för Västerås friluftsliv. Nu konstaterar Per Fredin att de har lyckats.

– Vi har verkligen tagit Björnögården tillbaka till rötterna. Björnögården var ett renodlat friluftscenter en gång i tiden och nu vågar jag påstå att det är det på nytt med bredare verksamhet än någonsin, säger Per Fredin.

Aktivt Uteliv grundades 2011 och var till en början en sport- och friluftsbutik med uthyrning och kursverksamhet.

– Vi gjorde många turer till Björnögården och hyrde bastun här och på så sätt lärde jag känna Claes Wennberg. Med tiden började han insistera på att jag skulle ta över när han trappade ner men då var det ett tungt restaurangfokus och det var inget för mig så jag avfärdade det varje gång. 2018 ringde han upp mig och sa att de hade slutat med dagens lunch och att jag inte hade några ursäkter till att inte ta över och då började vi prata på allvar.

Sedan dess har nedervåningen gjorts om till butik och man har cementerat rollen som friluftscenter.

– Nu är vi ett hybridföretag med ett ben i besöksnäringsbranschen med stugby och konferensanläggning och sedan har vi vår sport- och fritidsbutik med uthyrning, försäljning, kurser och upplevelser.

Sup på sommaren och skridsko på vintern

Aktivt Uteliv utvecklar årligen den populära höghöjdsbanan och uppdaterar den med nya klättermoment.

– Eftersom vi befinner oss på en ö har vi stort fokus på kajak, kanot och stand up paddleboard. Under vintern är det långfärdsskridskor och längdskidor som gäller.

Sedan flera år tillbaka har man erbjudit paketlösningar för grupper och nu finns det även tillgängligt för privatpersoner.

Det är många västeråsare som besöker Björnögården, men även många besökare utifrån.

– Det är lätt att man blir hemmablind men Björnön och Mälaren bjuder på en naturupplevelse som lockar besökare från hela landet.

Powered by Labrador CMS