Stadshuset är en av de k-märkta fastigheterna som visas upp under lördagen.

Historiska hus visas upp för allmänheten

Nu på lördag bjuds gemene man innanför tröskeln till de k-märkta husen i Västerås som de flesta bara har sett från utsidan.

Publicerad

Under en dag får västeråsare och nyfikna besökare kliva innanför tröskeln till bland annat Metallverkens huvudkontor i Kopparlunden, Sundinska huset, Gäddeholms herrgård, Ångkraftverkets turbinhall, Biskopshuset och Stora Westmannia, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

De sammanlagt åtta platserna har var och en guidade visningar. Här får besökare uppleva några av stadens välkända byggnader från insidan – deras stil och funktion i historien och för framtida utveckling.

Arrangemanget Innanför tröskeln har som syfte att ge västeråsarna en ingång till byggnader och platser som är en del av vår gemensamma långa och rika historia. 

– Dessa byggnader och platser är en del av vår unika Västeråsidentitet. Byggnader och platser som vi ska vara stolta över och bevara in i framtiden, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

– Vi märker det stora intresset för kulturmiljö bland västeråsarna, därför är det roligt att öppna porten till några av stadens k-märkta byggnader och berätta deras historia och betydelse i Västerås historiskt och idag, säger stadsantikvarie Karin Nordström, Västerås stad.

K-märkta hus att besöka under lördagen den 19 oktober går så långt tillbaka som 1400-talet (Biskopshuset). Ulrika Gustafsson, stadsarkivarie och enhetschef, Västerås stad menar att det flera kända byggnader av senare snitt kan komma i fråga:

– Vi ser också ett intresse och möjlighet att berätta om stadens yngre byggnader framöver, som till exempel Skrapan, invigd 1990. För oss är det viktigt att visa utvecklingen i Västerås, som pågått och som fortfarande pågår. Vi hoppas därför att Innanför tröskeln ska bli ett återkommande evenemang för att även öppna andra byggnader.

Innanför tröskeln arrangeras av Västerås stad i samverkan med Svenska kyrkan, Föreningen Ångkraftverkets vänner, Steam hotel, Gäddeholms AB och Imperia Fastigheter.

Powered by Labrador CMS