Stora Skiljebo-hjärtan. Georg Vretling, Mona Tapper och Hans "Katten" Johansson har alla bidragit till Skiljebo SK.

Historiskt möte mellan Skiljebos föreningssjälar

En solig septemberdag möttes Skiljebo SK:s allra första ordförande och nuvarande ordförande för en fika där man samtalade om både det som varit, det som är och det som komma skall.

Publicerad Senast uppdaterad

I år firar Skiljebo SK 80-årsjubileum. Klubben som grundades den 4 mars 1944 i ett skyddsrum vid Viksänggården av ett gäng tonåringar har vuxit till en av Västerås största föreningar med 1 400 medlemmar.

Georg Vretling, idag 98 år gammal, utsågs till klubbens ordförande då han hade föreningsvana i Unga Örnar.

– Jag är uppvuxen i Kolbäck men flyttade till Skiljebo när jag var åtta år, sedan dess har jag alltid bott på Skiljebo och har hela tiden bott i närheten av fotbollsplaner, berättar Georg när klubbens nuvarande ordförande Mona Tapper är på besök.

Under sitt liv har Georg engagerat sig i flera olika föreningar.

– Jag gillar att vara med och tycka till, konstaterar han.

Genom åren har Georg samlat på sig mängder av tidningsurklipp och förevigat Skiljebo SK:s historia, en samling som han överlämnade till Mona Tapper.

– Jag är jättetacksam och glad för det här, säger Mona.

Mona Tapper har varit ordförande i fyra år och har varit verksam som både lagledare och i styrelsen innan hon valdes som ordförande.

– Det är en fantastisk förening som ni bildade, tänk att vi firar 80 år i år, och jag har förmånen att vara ordförande, säger Mona.

Skiljebo SK har idag 1 400 medlemmar, varav majoriteten tillhör ungdomssektionen.

– Det är nog svårt att driva klubben när det är så mycket medlemmar, när vi drev den var vi nog under 100 medlemmar, säger Georg.

Mona konstaterar att det absolut är en utmaning, men att hon har god hjälp.

– Det är klart att vi har många medlemmar, men vi har också många som är engagerade i klubben så jag har hjälp av många duktiga personer. Vi har dessutom tre personer anställda på vårt kansli och en fantastisk styrelse som både utvecklar verksamheten och driver den på ett ansvarsfullt sätt, säger hon.

– Man har två hjärtan, Skiljebo-hjärtat och sitt eget, konstaterar Hans ”Katten” Johansson som är en långvarig eldsjäl i föreningen och även han varit ordförande en gång i tiden.

1950 invigdes Skiljebo SK:s egen idrottsplats i Björkgatans förlängning där det idag finns flerfamiljshus. Planen hade anlagts av eldsjälar inom föreningen och man tog hjälp av hästar för att plöja upp marken.

Georg lyfter bristen på gräsplaner runt om i Västerås, och får medhåll av Mona som berättar att det är en pågående fråga som bollas mellan idrottsföreningar och Västerås stad.

Vad är det bästa med föreningsliv?

– Man har väl som läggning egentligen att lägga sig i saker och vilja vara med och påverka. Man tar hänsyn till andra människor och arbetar för det som flest vill ha och önskar, säger Georg.

– För mig är föreningslivet absolut nödvändigt för att ha ett civilsamhälle, föreningslivet är civilsamhällets ryggrad. Det ger även träning i att samarbeta med andra och möjliggör en aktiv fritid, säger Mona.

– Jag sitter med i styrelsen för flera olika föreningar och det är nog för att jag är ganska utåtriktad och tycker om att sitta i möten och träffa människor. Och att arbeta för saker jag brinner för, allas röster är lika mycket värda och det är grunden i demokrati. Jag vill att så många som möjligt ska ha det bra, säger Hans ”Katten” Johansson.

Powered by Labrador CMS