Eldsjäl. Anders Granö, ordförande i IK Oden.

IK Oden får efterlängtat ombyte efter flera års kamp: ”Varit genant”

IK Oden har ett så slitet omklädningsrum att föreningen skäms inför bortalagen och glädjen är nu stor över att ett nytt omklädningsrum ska byggas.

Publicerad
Spartanskt. Det finns endast två duschar för alla spelare att dela på vid herrarnas omklädningsrum. Likadant är det på damsidan.

På Brandhovda IP har IK Oden sin hemmaplan som föreningen sköter och hyr av kommunen.

– Vi har 320 aktiva spelare och ett 40-tal ledare. Det är en ganska stor förening, säger ordförande Anders Granö.

IK Oden är också med och arrangerar Mac Donalds Cup och Aroscupen. Barn- och ungdomsverksamheten är grunden i föreningen. Många ungdomar bor i närheten och Anders Granö tycker att det är viktigt att de inte ska behöva åka långt för att hitta aktiviteter. Det ska inte hänga på att föräldrarna kan skjutsa sina barn till träningarna.

– Att tro att man kan centralisera allt till ett fåtal anläggningar, det vore döden för föreningsidrotten, säger han.

Otillgängligt. Det finns en toalett att dela på för alla besökare. Den går inte att nå för rullstolsburna.

Samtidigt som det finns en aktiv förening ser Anders Granö att anläggningen inte längre håller måttet.

– Det är direkt genant när man bjuder hit bortalag och de frågar: ”Ska vi duscha här?”. Det är ingen bra reklam för Västerås, säger han.

Omklädningsrummen finns i en träpaviljong byggd i början av 1980-talet. Det finns ingen riktig grund utan huset står på träpallar. När det är match eller träning får alla i herrarnas omklädningsrum dela på två duschar och en toalett. På damsidan ser det likadant ut.

För publiken finns en enda toalett. Den är inte tillgänglig för rullstolsburna.

I taket inne i kiosken finns fläckar som tyder på att taket läcker. Huset saknar uppvärmning och kan därför inte användas vintertid. Kommunen använder värmefläktar på vintern för att det inte ska bli för kallt i byggnaden. Ändå har det blivit vattenskador.

– Det är bortom upprustning, säger han.

Glädjen blev därför stor när kommunens tjänstemän nyligen meddelade att ett nytt omklädningsrum ska byggas under 2025.

– Efter en lång väntan ser vi nu fram mot att de gamla uttjänta omklädningsrummen ersätts med nya, som möter kraven på funktion och tillgänglighet, säger Anders Granö.

Gamla. Omklädningsrummen är byggda någon gång i början av 1980-talet.

Arbetet med att riva den gamla byggnaden och bygga den nya kommer alltså att ske nästa år. Exakt datum beror på upphandlingsprocessen och hur man praktiskt löser omställningen under säsongen.

– Det här kommer att bli ett otroligt lyft för hela anläggningen, säger Anders Granö.

Tomas Gahm, projektledare på kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen, hoppas att bygget kan gå ut på upphandling i slutet av november eller i början av december.

– Viktigt för oss att allt kommer att vara tillgänglighetsanpassat så idrott hela livet gäller för alla. När svar erhållits i upphandlingen kommer vi att få tillbaka en tidplan som vi kan agera efter.

Powered by Labrador CMS