Trivs i Västerås. Jakob Eklund utanför Västmanlands Teater där Kung Lear kommer att spelas fram till 10 maj.

Jakob Eklund är kung i Västerås: ”Västmanlands Teater är bättre lämpad än Dramaten”

I vår tar Västmanlands Teater sig an William Shakespeares klassiker – och Jakob Eklund gestaltar för första gången Kung Lear. ”Det är en av giganterna när det gäller Shakespeares roller”, säger han till Västerås Tidning.

Publicerad

Den 5 april är det premiär och de första föreställningarna är redan fullsatta. Regissören Alexander Öberg har tagit ett nytt grepp på det klassiska mästerverket i en pjäs med nyskriven musik av Andreas Kullberg som för tankarna till både medeltid, engelsk pub och punk.

En ensemble om tio skådespelare och musiker gör runt femtio olika roller, den enda som inte dubblerar är Jakob Eklund som gestaltar Kung Lear.

En man med all makt, den stora patriarken som avsäger sig makten och från det ögonblicket rasar allt omkring honom, och även riket rasar

– Det är en av giganterna när det gäller Shakespeares roller. En man med all makt, den stora patriarken som avsäger sig makten och från det ögonblicket rasar allt omkring honom, och även riket rasar, säger Jakob Eklund när Västerås Tidning möter honom på Västmanlands Teater två veckor före premiären.

Han fortsätter beskriva sin rollfigur:

– Han går mer och mer in i en galenskap. En demens mer eller mindre mot slutet. En rasande dödsvandring som så småningom kanske mynnar ut i något som är en försoning innan slutet. Det är en fantastiskt text, monologerna innehåller både nonsens och insikter om vartannat, mörker och stormar men även lite ljus, och stormen som är hans inre är även i det yttre.

Rolldebut. Som 63-åring gör Jakob Eklund för första gången rollen som Kung Lear. ”Det är en av giganterna när det gäller Shakespeares roller”, säger han.

Vad var det som lockade mest med rollen?

Fakta: Kung Lear

På scen: Andreas Kullberg, Arman Fanni, Bodil Malmberg, Cicilia Sedvall, Fedelia Malmgren Nesi, Omid Khansari, Jakob Eklund, Mattias Redbo, Sanna Krepper och Stefan Brisland-Ferner

Av: William Shakespeare

Översättning: Britt G. Hallqvist

Regi och bearbetning: Alexander Öberg

Scenografi och ljusdesign: Lars Östbergh

Kostym- och maskdesign: Linda Gonçalves

Publik: Vuxna

Längd: Cirka 3 timmar

Spelperiod: 5 april–10 maj 

– Kung Lear är nog en roll som lockar väldigt många skådespelare att göra någon gång i livet. Ofta säger man att det är en roll för de riktigt gamla skådespelarna men den kräver också att du har ganska mycket muskler och minne, för det är en väldigt kraftfull roll. Ofta är man nog i min ålder när man spelar Lear. Poängen är att åldrandet sker inför publiken, från maktfullkomlig till en tiggare i princip.

Och vad lockade mest med just Västmanlands Teater?

– Dels så tycker jag så otroligt mycket om den här teatern, den är väl lämpad för en Lear, bättre lämpad än Dramaten till exempel. Dels hade Alexander Öberg en idé om föreställningen som jag tyckte väldigt mycket om, för det är en jävla svår pjäs att lyckas med. Den är jätteintressant, men det är sällan man ser a tt man lyckas med den, på alla fronter.

– Det vet jag inte än om vi gör, men det finns ett grepp på den och det finns ett sätt att attackera pjäsen på som lockar mig väldigt mycket.

För allmänheten är Jakob Eklund kanske mest igenkänd som polisen Johan Falk, men det är på teaterscenen han känner sig mest som hemma.

– Jag spelar teater nästan jämt, det är det jag gör. Sedan kan det vara ett år när man bara filmar, men teatern är det som känns mest som hemma. Jag tycker att det är mest intressant och det som utvecklar mig mest som skådespelare.

Egenkomponerad musik. Musiken spelar en stor roll i Alexander Öbergs tolkning av den klassiska pjäsen.

Vilka skillnader respektive likheter är det mellan tv och teater?

– Kontakten med publiken gör att det aldrig är samma föreställning. Här har vi tio veckors repetitioner och det är skådespelarnas plats, medan filmadet är mycket mer filmmakarnas plats. Även om du har en huvudroll i en film är det inte säkert att du möter alla skådespelare under inspelningen. Man brukar säga att teatern inte kan leva utan skådespelare, men en film kan leva utan skådespelare.

– Likheten är att du arbetar med samma talang, men med helt andra medel. Teatern är väldigt muskulär medan film är mer finlir.

Västerås var en väldigt omtalad teater när jag gick på scenskolan och den har alltid haft väldigt gott rykte bland skådespelare.

Har du någon koppling till Västerås?

– Jag har varit här och sett teater men det här är första gången jag spelar. Västerås var en väldigt omtalad teater när jag gick på scenskolan och den har alltid haft väldigt gott rykte bland skådespelare.

Jakob Eklund säger att det faktum att de första föreställningarna sedan länge är slutsålda är ett kvitto på att Västmanlands Teater gör ett bra jobb.

– Teatern är bra på att sälja biljetter och det är ännu ett skäl till varför man vill vara här. Vi vill naturligtvis ha publik och då är det jätteskönt med teatrar som är bra på att fånga upp sin publik och som har en publik.

Vad kan publiken förvänta sig av Kung Lear?

– Jag tror att de kan vänta sig väldigt mycket. Det är en otroligt vacker scenografi, det är ett teaterspektakel som är både komisk, farligt och sorgligt. Det är mycket av allt, man får mycket teater för pengarna om man säger så. Det är en publiktillvänd föreställning och precis som på Shakespeares tid blir publiken väldigt delaktig i handlingen.

– Kung Lear är krånglig men vi försöker göra den så tydlig som möjligt. Och det är otroligt fin musik som hjälper oss och pjäsen framåt. Man ska ha höga förväntningar tycker jag, avslutar Jakob Eklund.

Powered by Labrador CMS