
Klart: Natthärbärge för kvinnor har öppet året ut
I november öppnade ett natthärbärge avsett för kvinnor tack vare ett partnerskap mellan Västeråsmajoriteten och Västerås Stadsmission. Efter positiva erfarenheter under vintermånaderna förlängs nu överenskommelsen.
Det beslutade individ- och familjenämnden under sitt senaste sammanträde. Beslutet innebär att Västerås stad är med och finansierar verksamheten året ut.
– Det här är ett konkret exempel på hur civilsamhällets kompetens och engagemang kan komplettera kommunens insatser. Alla har rätt till en trygg plats att sova på, säger Anna Maria Romlid (V), ordförande i individ- och familjenämnden.
Härbärget – som Västerås Tidning berättade om i oktober 2024 när satsningen blev klar – är en del av Västerås stadsmissions verksamhet och erbjuder akut hemlösa kvinnor en möjlighet till övernattning. En rapport från Stadsmissionen visar att i genomsnitt tre kvinnor per natt har använt härbärget. Tidigare, när endast kommunens egna härbärgen stod till förfogande, var motsvarande siffra två kvinnor per månad.
– Kvinnor i hemlöshet är ofta mer utsatta än män och söker sig inte alltid till kommunens härbärgen. Det finns ett stort förtroende för stadsmissionen och deras natthärbärge har lyckats nå fler kvinnor och ge ett sammanhållet stöd som möter deras behov och det vill vi fortsätta bygga vidare på, säger Vicki Skure-Eriksson (C), vice ordförande i individ- och familjenämnden.
Kvinnohärbärget är bemannat med kvinnlig personal som har kompetens inom bland annat skadligt bruk och beroende, psykisk ohälsa och våld i nära relationer.
– Att bekämpa hemlöshet kräver akuta insatser, långsiktigt stöd och samverkan. Vi måste möta människor där de befinner sig och det gör vi i det här partnerskapet. Det är så vi bygger ett medmänskligt Västerås där ingen lämnas utanför, säger Robert Nilsson (S), ledamot i individ- och familjenämnden.
Natthärbärget har tio platser och finansieringen från Västerås stad på 2,1 miljoner kronor går bland annat till personalstöd, samordning och stödinsatser.
– Trygghet handlar inte bara om tak över huvudet. Det handlar om att bli sedd och bemött med respekt. Därför är det så viktigt att vi fortsätter detta samarbete, säger Albin Mannerfelt (KD), ledamot i individ- och familjenämnden.
Under dagtid finns stadsmissionens kvinnoverksamhet Frida att tillgå.
– Å kvinnornas vägnar är vi oerhört glada över att få fortsätta erbjuda möjlighet till övernattning. Det har efterfrågats och önskats av de som kommer till oss. Samtalen som kan äga rum på kvällen när det är lugnt omkring och stödet som kan ta vid direkt på morgonen har varit ovärderligt, säger Emma Sohlberg, direktor på Västerås stadsmission.