Västerås stad köper centrumbyggnaden på Råby centrum.

Kommunen köper Råby centrum: "Viktigt med full rådighet"

Västerås stad förvärvar via sitt helägda bolag Strategiska fastigheter AB fastigheten Lövhagen 29, som framför allt inrymmer Råby centrum. Det beslutade bolagets styrelse under tisdagens sammanträde.

Publicerad

– Vi är övertygade om fastighetens styrka, med stabila hyresgäster och en pålitlig grund. Det är resultatet av noggrant arbete och en framstående förvaltning som tidigare ägare har lagt grunden till, säger Mikael Sandberg (S), ordförande i Strategiska fastigheter AB i ett pressmeddelande.

Västerås stad hyr idag stora delar av fastigheten. Här finns bland annat bibliotek, fritidsgård, mötesplats för äldre, familjecentrum och idrottshall. Även Region Västmanland (Folktandvården), ICA Sverige AB och några övriga hyresgäster finns i fastigheten. Under de senaste åren har flera renoveringar genomförts. Det har även satts upp solceller på taket och installerats bergvärme. 

– Vi i Västeråsmajoriteten tycker att det är viktigt att kommunen får full rådighet över denna fastighet. I och med detta förvärv kan vi trygga den kommunala och offentliga närvaron på ett långsiktigt bra sätt i stadsdelen och dess centrum, säger Samuel Stengård (KD), vice ordförande i Strategiska fastigheter AB. 

Innan fastighetsköpet är helt klart ska beslut tas i kommunstyrelsen 17 januari och i kommunfullmäktige 1 februari. 

Powered by Labrador CMS