Kraftsamling för att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet

Den 3 oktober samlades cirka 200 personer från Västerås med ett tydligt syfte: att stärka arbetet med målgruppen barn och unga i riskzon för kriminalitet.

Publicerad

Det var Individ- och familjeförvaltningen som samlade yrkesverksamma som möter dessa barn och unga i sin vardag för att diskutera ämnet, skapa samsyn och stärka samverkan. Inbjudan gick ut till de som jobbar inom Socialtjänst, Vård och omsorg, Kultur och fritid, Barn och utbildning, både kommunalt och i friskolor, Stadsledningen, Region Västmanland och Polisen, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

– Anledningen till att vi samlade just dessa yrkesverksamma är för att de möter dessa barn och unga i sin vardag och det är just i vardagen, i det pågående mötet med dem, som vi kan upptäcka att barn och unga av olika anledningar inte har det bra och riskerar att fara illa, säger Iman El Awad, utvecklingsledare på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås stad.

– Vi är så otroligt glada och stolta att samla de aktörer som möter barnen med ett särskilt fokus på den tidiga upptäckten. Det är där vi kan göra störst skillnad, säger Anne Grundell, utvecklingsledare på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås stad. 

Det är Anne Grundell och Iman El Awad som har lett arbetet med att organisera dagen.

Dagen är en del av ett större arbete som individ- och familjeförvaltningen genomför med sikte på att kunskapshöja och implementera rekommenderade metoder och insatser från Socialstyrelsen. Denna gång syftade mötet till att skapa samsyn, stärka samverkan och ta del av de risk- och skyddsfaktorer som enligt forskningen är mest relevanta för att förstå och förklara varför barn och unga utvecklar ett normbrytande beteende eller begår brott.

Inom individ- och familjeförvaltningen blir nästa steg att all personal som arbetar med barn och unga ska utbildas inom ”Risk, behov och mottaglighet”. Ett 40-tal medarbetare inom förvaltningen kommer även att få en fördjupningskurs med utgångspunkt i Socialstyrelsens rekommenderade metoder.

Målet med arbetet ”Barn och unga i riskzon för kriminalitet” är att barn och unga med normbrytande beteende och deras föräldrar ska få stöd så tidigt som möjligt för att minska risken för allvarlig problematik eller brottslig utveckling. De ska känna förtroende för socialtjänsten och uppleva socialtjänsten som en helhet, utan gränser. Tidigare under hösten var Anne Grundell och Iman El Awad med på Socialstyrelsens spridningskonferens och pratade om hur Västerås stad arbetar för att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet.

Dagen arrangerades i samverkan med stadsledningskontoret och med hjälp av statliga medel från BRÅ. Henrik Andershed, professor i kriminologi och psykologi med mer än 25 års erfarenhet av brottsforskning guidade dem genom dagen.

– En lärorik dag med vikt på förebyggande arbete och tidiga insatser för att motverka att barn och ungdomar hamnar i kriminalitet, säger Sofia Dejeby Ekwall från Blåsboskolan

Powered by Labrador CMS