Kriminologen sadlade om till silversmed: ”Tvungen att få utlopp för min kreativitet”
För att få fullt utlopp för sin kreativitet tog Martina Lagberg en stor chansning och satte stopp för den planerade vägen och hoppade över till en helt ny yrkesbana som silversmed.
Martina Lagberg är utbildad kriminolog och sociolog och arbetade inom sitt fält under flera år innan hon bytte yrkesriktning helt och hållet.
– Jag valde att utbilda mig till kriminolog och sociolog för att jag är väldigt intresserad av beteenden, samhällsfrågor, brott och brottsprevention och människan i sig. Jag har jobbat inom domstol, socialtjänst och lite inom forskning, så det handlade inte om att jag inte tyckte om det jag gjorde, förklarar Martina.
Men vid sidan om studier och arbete har konstnärligt skapande alltid funnits med, ända sedan barnsben.
– Jag har alltid varit väldigt, väldigt kreativ men har tänkt att det inte är saker man jobbar med, säger Martina.
Hon fortsätter:
– Det kom till en punkt när jag förstod att jag var tvungen att göra en förändring och få utlopp för min kreativitet. När jag gick en helgkurs i silversmide med fokus på smycken så blev det självklart vad det var jag skulle göra.
Martina ordnade en lärlingsplats hos silversmeden Charlotte H Modig i Västerås och sökte in till två skolor med silversmedsutbildningar.
– Jag kom in på båda men valde Hantverksakademin i Stockholm för de var och är en helt fantastisk skola. Det är högt i tak och fint bemötande, de bryr sig verkligen om sina elever och lägger mycket fokus på att man ska bli egenföretagare.
Praktiserade i Dublin
Utbildningen var på två år med cirka 80 procents praktik och 20 procent teori.
– I teoribiten ingår bland annat företagsjuridik, marknadsföring, företagsekonomi och konsthistoria, så de täcker verkligen upp allt och förbereder eleverna för egenföretagande.
Genom ett Erasmusutbyte fick Martina spendera en månad i Dublin där hon praktiserade hos en guldsmed och gjorde ett studiebesök hos en silversmed.
– Det var mycket lärorikt att få se hur andra arbetar, och att få en inblick i andras verksamheter. Jag fick träffa fantastiska människor på denna resa, som jag håller kontakten med än idag.
Våren 2023 var Martina examinerad silversmed.
– På examencermonin delades olika stipendier ut, och jag blev så otroligt glad, stolt och förvånad när jag tilldelades ett av de större stipendierna.
Pengarna från stipendiet använde Martina till att starta sitt aktiebolag Silver By Lagberg. I september öppnade hon upp dörrarna till sin egna studio och butik på Slakterigatan 10 i Västerås.
Hur var det att ta steget och byta karriär?
– Jätteläskigt, men jag hade inget annat val kändes det som. Jag var tvungen att ta steget trots att det fanns jättemånga tänk om. En del i min närhet blev nog förvånade men nu vet jag att det blev hur rätt som helst.
Hur skulle du beskriva ditt formspråk?
– Under utbildningen blev jag skämtsamt kallad för den nakna silversmeden för att jag inte bär så mycket smycken själv. Och det är för att själva skapandet är för mig, men resultatet är för mina kunder. Jag älskar abstrakt konst och jobbar mycket med abstrakta former, men kan samtidigt jobba jätteorganiskt. Jag skulle säga att jag skapar något för alla, men det drar nog åt det skandinaviska hållet.
– Jag tycker att det är kul att skapa saker man kanske inte förväntar sig, till exempel en toppless piratballerina som är ett armband. Det är kul att utmana och göra lite lagom provokativa och tankeväckande smycken.
Jobbar giftfritt
För Martina är det viktigt att hela kedjan från produktion till försäljning är så hållbar som möjligt.
– Jag jobbar giftfritt, vilket innebär högre kostnader för mig men på den fronten är jag helt kompromisslös, jag vill arbeta hållbart. Jag använder alltid återvunnet silver och hållbara askar och emballage. Det är en stor del av mitt arbete.
Martina har skräddarsytt allt från smyckesaskar till montrarna där smyckena visas upp och samarbetar med lokala företag för att stötta det lokala näringslivet.
– Jag skapar hållbart konsthantverk utan genvägar som är till för alla.