Kung Carl XVI Gustaf fick äran att klippa bandet tillsammans med Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson.

Kungligt intresse för nytt underjordiskt värmelager

På torsdagen invigde kung Carl XVI Gustaf Mälarenergis nya underjordiska värmelager, som råkar vara världens största energilager för värme.

Publicerad Senast uppdaterad

Drygt 50 meter under jorden i Västerås finns världens största energilager för värme. Mälarenergi har använt sig av tre stycken bergrum där det tidigare lagrades olja, och skapat det gigantiska lagret som beskrivs som en industrihistorisk satsning som både minskar utsläppen av fossil koldioxid och skapar förutsättningar för högre elproduktion vintertid.

Kunglig invigning. Kungen var med och invigde den stora satsningen som uppmärksammats internationellt.

Satsningen har uppmärksammats både nationellt och internationellt, och när värmelagret skulle invigas var kung Carl XVI Gustaf på plats.

Kungen fick en privat visning av värmelagret och visade ett stort intresse för framtidssatsningen. Han bevittnade även skönsång av en kör från Fryxellska skolan, tal av landshövding Johan Sterte, Mälarenergis styrelseordförande Carin Lidman och Mälarenergis vice vd Magnus Eriksson.

– Klockan tickar, idag är det 3761 dagar kvar till 2035. Då har vi sagt att vi ska uppnå netto noll. Det är bråttom, för i vår värld går tio år fort och varje steg räknas. Idag inviger vi ett viktigt steg på den resan, sa Magnus Eriksson i sitt tal.

Bergrummet byggdes ursprungligen för att vara beredskapslager för så kallad eldningsolja 5 i början av 1970-talet, under kalla kriget, men avvecklades 1985 och har sedan dess stått outnyttjat. Mälarenergis styrelse tog beslut om att konvertera bergrummet till ett värmelager under 2021. I maj 2023 var oljesaneringen klar. Därefter kunde rör och andra driftkomponenter installeras i de tre skepp som bergrummet består av. 

Ingångarna till de tre skeppen göts sedan igen, bergrummet vattenfylldes, kunde tas i drift i mitten av augusti – och invigdes alltså formellt torsdagen den 12 september 2024.

Landshövding Johan Sterte.
Magnus Eriksson är vice vd på Mälarenergi.
Kören från Fyrxellska sjöng tre låtar.
Powered by Labrador CMS