Kyrkans gömda skatter visas upp för allmänheten

Den 14 september bjuder Dingtuna-Lillhärads församling in till evenemanget ”Lär känna din kyrka”.

Publicerad
Sirpa Lundqvist.

– Församlingsrådet ville visa upp kyrkan på något sätt och då bildade vi ett arbetslag som har planerat den här dagen, berättar Sirpa Lundqvist, vaktmästare i Dingtuna-Lillhärads församling.

Mellan klockan 13–16 visas Dingtuna kyrka upp för allmän beskådan.

– Dagen börjar med ett uppträdande av Albertoskören som finns här i Dingtuna. Sedan kommer Henric Dimberg som är vaktmästare att berätta om takmålningarna här i Dingtuna kyrka. Johanna Home är konservator och kommer att berätta om kyrkans inventarier, säger Sirpa.

Sirpa själv kommer att visa upp kyrkans olika textilier och historikern Rebecca Svensson som jobbar på kyrkogårdsförvaltningen kommer att hålla i två kyrkogårdsvandringar som pågår parallellt med all aktivitet inne i kyrkan. Församlingsassistenten Malin Henriksson kommer att visa bland annat dopfunt och brudkronan.

– Sedan kommer vi ha kaffe, fika och lite korvgrillning nere i Klockargården, det ansvarar husmor Diana Franzén-Wik. På plats finns även prästen Pernilla och diakonen Astrid.

Hur känns det att få visa upp kyrkan för allmänheten?

– I egenskap av vaktmästare brukar jag visa upp kyrkan för till exempel brudpar och det är alltid roligt att få visa upp. Det är första gången det här arbetslaget gör något sånt här tillsammans och det är jättekul. Vi hoppas att både gamla och nya besökare kommer på lördag, avslutar Sirpa.

Powered by Labrador CMS