Lärare från Västerås kan vinna Guldäpplet

Joachim Flink som är lärare på Hitachigymnasiet är nominerad till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet.

Publicerad

– I den offentliga debatten har det handlat mycket om skärm eller pärm i skolan. Årets nomineringar till lärarutmärkelsen Guldäpplet visar hur professionella lärare och förskollärare kombinerar traditionella och digitala verktyg och medieformer för att ge eleverna de bästa förutsättningarna för lärande. I år ser vi också hur AI gör sitt insteg i skolan, som stöd för både elever och lärare, säger Peter Becker, juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Joachim Flink har tagit fram ett arbetssätt där eleverna arbetar i projektform, gärna i samarbete med universitet och företag, och med fokus på förmågor och utveckling i stället för betyg. Ägandet av lärandet lämnas successivt över från läraren till eleven för att skapa en rolig och innovativ lärmiljö för både lärare och elever. Han uppmuntrar kollegorna och hjälper dem in i de digitala spåren kring ämnesövergripande projektarbeten med allt från digital domstol med samhällskunskapen till naturligt språk (NLP) med Svenskämnet och synergier mellan AI-undervisningen och matematiken.

Han startade den första AI-kursen på gymnasiet 2020 och har sen dess delat med sig av sina kunskaper i andra skolor och kommuner.

Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras fredagen den 4 oktober. Prisutdelningen kommer att ske i samband med Guldäpplets Dag, i Stockholm torsdagen den 24 oktober.

Powered by Labrador CMS