Utrymningsövning på Växhuset.

Larmet gick på Växhuset – allt för att öka säkerheten

Vid 10-tiden i fredags gick larmet på Växhuset och delar av den anrika fastigheten rökfylldes. Lyckligtvis rörde det sig om en utrymningsövning med syfte att öka säkerheten och beredskapen vid en nödsituation.

Publicerad

Utrymningsövningen genomfördes av Västerås stad tillsammans med Räddningstjänsten Mälardalen och skedde helt utan förvarning för personal och besökare. Detta för att ge dem en chans att öva på att snabbt och säkert lämna byggnaden under realistiska omständigheter.

– Syftet med övningen var att ge så många som möjligt chansen att delta i en oplanerad utrymningsövning. Det är viktigt att alla, både personal och besökare, känner till alternativa utrymningsvägar vid en eventuell brand, säger Magnus Larsson, sakkunnig inom brandskydd på teknik- och fastighetsförvaltningen Västerås stad.

Räddningstjänsten fyllde stora entrén och ett trapphus med rök, som normalt används som utrymningsvägar. Besökare och personal fick därför använda andra vägar för att ta sig ut och nå den återsamlingsplats som anvisats.

Efter övningen samlades alla deltagare för att få feedback från Räddningstjänsten och dela sina upplevelser.

– Jag är imponerad över hur snabbt och effektivt deltagarna reagerade. Vi såg att många tog initiativ och hjälpte varandra att hitta de alternativa vägarna ut, vilket är precis det vi hoppas på i en skarp situation, säger Magnus Larsson.

När besökare och personal återvände till sina lokaler genomförde räddningstjänsten en rökdykning där dockor hade placerats runt om i fastigheten. Dockorna skulle föreställa personer som inte hade lyckats ta sig ut.

Västerås Kulturskola hade informerats i förväg och godkänt att övningen genomfördes i deras lokaler. Även övriga verksamheter i Växhuset hade fått information om att en övning kunde ske under september.

Powered by Labrador CMS