Lokala toppkockar bjuder in till finmiddag – för välgörenhet
Västerås har idag många spännande restauranger med mat från när och fjärran i många olika prisklasser. Nu kommer sex av våra lokala restauranger och deras kökschefer tillsammans med en rad andra företag och aktörer gå samman och arrangera en välgörenhetsmiddag där samtliga intäkter oavkortat går till Lokala hjälpen i Västerås.
Det här sägs vara Västerås största välgörenhetsmiddag där samtliga intäkter, förhoppningsvis uppemot 500 000 kronor, oavkortat går till välgörande ändamål i Västerås.
Den 26 januari arrangerar Lokala Hjälpen Västerås Haute Cuisine 2025, på Steam Hotel. Gästerna kommer att bjudas på en sexrätters avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket – en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga utlovas.
De som levererar råvaror och dryck till middagen är Martin & Servera-koncernen.
– När Staffan Braw från Lokala Hjälpen hörde av sig till mig och berättade om konceptet så var det självklart för oss att delta säger Johan Eriksson, key account manager på Martin & Servera.
– Kombinationen med den lokala anknytningen, välgörenhet och att visa upp alla bra restauranger i Västerås tilltalade mig.
Inspiration från 1600-talet
Niclas Wahlström, som är executive chef på Steam Hotel, är den som leder arbetet. Han har tidigare ansvarat för Nobelmiddagarna 2009 och 2010 och säger till Västerås Tidning att han ser fram emot eventet och är lugn och trygg i att det kommer att bli en riktigt bra kväll.
– Inte för att avslöja för mycket men menyn ser väldigt spännande ut och den har en lokal förankring i och runt Västmanland och i den natur som finns här.
Menyn sägs ta inspiration från 1600-talets franska haute cuisine, som hyllar noggrant utvalda råvaror, eleganta rätter och en exklusiv upplevelse där varje detalj räknas.
– Restaurangerna som är med har inspiration från olika delar av världen som till exempel Asien och Frankrike vilket genomsyrar menyn. Konceptet Haute cuisine betyder att man visar stor omsorg om mat och dryck, man lägger mer omtanke i maten. Alla vi som är involverade lägger tid, kunskap och kraft på att göra det här väldigt bra och presentera middagen på en sån hög unik nivå som möjligt, det är matlagning i den högre skolan och det ska bli riktigt roligt, säger han.
Staffan Braw, grundare av Lokala hjälpen säger att Västerås Haute Cuisine 2025 är deras enskilt största insamlingsevent någonsin.
– Det blir en hyllning av det lokala, det allra godaste och det allra viktigaste. Gott som gör gott, helt enkelt, säger Staffan Braw.
Samtliga medverkande, från restauranger och råvaruleverantörer till arrangörer, bidrar utan kostnad. Gästerna betalar 3 300 kronor per kuvert och varje krona från kvällen går direkt till sociala välgörande ändamål via Lokala Hjälpen.
– Extra roligt är att gästerna ges möjlighet att påverka hur intäkterna från kvällen fördelas, avslutar Amanda Gahm, eventansvarig på Lokala Hjälpen.