Mästerkocken testar Västerås hotellfrullar
Västerås har under de senaste åren blivit en allt bättre turiststad och ett resultat av det är att även hotellstandarden har höjts. Västerås Tidning Livslust ville därför kolla vilket av hotellen som serverar den bästa frukosten. Till vår hjälp tog vi Amir Kheirmand, känd som Sveriges Mästerkock 2014.
Amir Kheirmand har sedan tiden i TV4:s Mästerkocken blivit en van hotellgäst. Han vet därför vad han vill ha på frukostbuffén när han är ute och reser.
– Jag har ätit så sjukt många hotellfrukostar. Året efter att jag var med i Mästerkocken hade jag ungefär 90 hotellnätter. Jag var runt överallt.
Var hittar man de bästa hotellfrukostarna i Sverige?
– Jag tycker om när det står personal och gör omeletter, plättar och våfflor. Det gör dom bland annat på Clarion Live i Malmö. Trots att det är jättestort får de frukosten att bli riktigt bra. Sedan är också frukosten på Clarion Sign Norra Bantorget riktigt bra.
Men det finns två hotell i Sverige som är i särklass när det gäller frukostar, enligt Amir:
– Hotel Pigalle och Hotel Bellora, båda i Göteborg, är i en helt egen klass. Bellora, till exempel, har en italiensk touch. Där står det en ”gubbe” och bakar italienskt bröd. Deras varmbuffé är magisk, med lammkorv och massa annat gott.
Vad är viktigast för dig när du äter hotellfrukost?
– Brödet och att det finns vettiga pålägg är jätteviktigt. Men gott kaffe är det absolut viktigaste. När det gäller bröd får det gärna vara bakat på surdeg. Äggröran är också väldigt viktig för mig. Den ska vara gul och smakrik. Det ska inte kännas som att man gjort tio kilo och bara slängt fram.
– Därefter kommer atmosfär och personal, vilket är viktigt när man besöker eller bor på hotell.
Har du någon big no-no?
– Jag blir irriterad när jag ser pålägg som har legat i frysen. Det känns så onödigt och dumt. Sedan är torrt tråkigt bröd riktigt trist. Till sist: oengagerad personal. Då vill man ju inte komma tillbaka, säger han.
Stadshotellet
Klassiska Stadshotellet, precis vid Stora Torget i Västerås. Här har frukostar serverats i upp emot 100 år. Lokalen är sedan något år tillbaka renoverad och frukostrummet har fått in lite färg och mönster.
Men lika klassiskt som hotellet är, lika klassisk känns frukosten – på gott och ont.
– Det saknas lite guldkant, säger Amir.
Kaffet: Sådär, smakade lite bränt.
Äggröran: Liten besvikelse.
Brödet: Det mest positiva! Där var det kärlek. Det såg ut att vara en riktigt vettig surdegslimpa och det är bra. Sedan fanns det ju allt det andra klassiska brödet.
Plus: De verkar lägga in sin egen gurka och det är jättebra. Dessutom är det ingen presskinka, och det är också bra.
Övrigt: Stort plus för fruktfaten. Det var mycket frukt, vilket är jättebra!
Miljön: Tyvärr känns lokalen ganska ocharmig.
Betyg: 3
The Steam Hotel
Föga överraskande blir Steam Hotel testets vinnare. Här är det guldkant på frukosten. Påläggen, det nybakta brödet, plättar – det mesta som man kan önska sig finns här.
Dessutom förstärker den vackra lokalen känslan ytterligare.
– Steam Hotel serverar Västerås bästa hotellfrukost, säger Amir Kheirmand.
Bröd: Stor kredd för att de bakar eget bröd. Det känns lyxigt. Det var dessutom riktigt gott.
Kaffet: Riktigt gott.
Äggröran: Fantastisk.
Miljön: Riktigt bra. Det känns som att man sitter på något ställe i stadsdelen Chelsea i New York.
Övrigt: En kock står och gräddar plättar. Ett stort plus. Dessutom serveras riktigt fina crossienter som är frasiga och goda. De är precis som de ska vara.
Plus: En helt annan nivå än de andra hotellen. Dessutom får man bra personlig service där någon går runt och fyller på kopparna.
Betyg: 5
Scandic Västerås
Scandic Hotel dukar upp med testets största hotellbuffé. Här får alla plats och alla kan hitta något som faller dem i smaken.
Restaurangsalen är utformad så att den ska kunna ta emot många gäster och här har hotellet lyckats. Miljön är trevlig och inbjudande och allt från ensamätare till barnfamiljer och större sällskap kan trivas.
Kaffe: Smakar bra
Bröd: Stor eloge för att de servar mörkt bröd
Äggröran: God!
Miljö: Stor lokal med många sittplatser, men dom har byggt det som små rum vilket gör att det ändå känns intimt. Jag märker att jag blir lugn och det är skönt att sitta här. Här skulle man kunna sitta någon timme och prata lite ”skit”.
Plus: Riktigt bra bacon, det är välstekt men ändå inte för knaprigt. Personalen var jättetrevlig. Extra plus för att de går runt och erbjuder påfyllning av kaffet och att de serverar pannkakor.
Övrigt: Den enda buffén i testet som serverar gröt.
Betyg: 4
Hotel Plaza
Hotellet i Skrapan har under de senaste åren fått sig ett ordentlig ansiktslyft. Både rummen och restaurangdelarna på hotellet har renoverats och fräschats upp. Här äter man frukosten innanför foajén, i en stor och modernt inredd restaurangdel.
Här har man tänkt på att alla ska trivas. Som exempel finns det en våffelstation där barnen kan grädda sina egna färska våfflor. Dessutom är många av råvarorna som dukats fram lokalproducerade.
Kaffet: Bra! Helt klart godkänt.
Äggröran: God! Smakade bra och var gjord på ägg från Arboga, vilket är ett extra plus.
Brödet: Bra och även här finns det gott surdegsbröd.
Plus: Mycket lokala råvaror: skinka, ägg, gurka, marmelad och honung. Dom serverar riktig juice som inte är gjord på koncentrat. Dessutom ett extra stort plus för våffelstationen. Jättekul och bra för barnfamiljerna som kommer hit.
Övrigt: Dom verkar satsa på mackor och pålägg. Det är till exempel väldigt god skinka. Däremot är yoghurtstationen lite mindre och det finns inte så mycket frukt.
Miljön: Modernt och ljust, men ändå trevlig. Det känns ombonat och hela lokalen har lite bistrokänsla.
Betyg: 4
Comfort Hotel
Hotellet i Sigurdsområdet öppnade under 2017. Här är målgruppen folk som är på språng. Det märks även på frukosten som är lite sparsmakad. Istället erbjuds en trevlig miljö och vänlig personal som får gästerna att känna sig välkomna.
Äggröran: Okej, inte mer.
Kaffe: Löfbergs lila fairtrade. Det är bra!
Brödet: Ingen sensation, men inte dåligt.
Miljö: Jättetrevligt! Dom har fått det att kännas mysigt. Det finns stora bord med bänkar där man sitter på rad och äter, vilket är grymt. Dessutom är det öppet kök så man ser när personalen lagar maten.
Övrigt: Lite mindre utbud än de andra hotellen. Normalt kräver det att allt är lite bättre, men riktigt så är det inte här. Det känns lite standard.
Plus: Den trevliga personalen! Den väger upp att maten känns lite standardaktig. Ett ytterligare plus för riktigt god bacon.
Betyg: 3