Fokus på läkande. Både kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter har snarlika tekniker för att läka sina patienter.

Medicinska framsteg har minskat skillnaderna mellan yrkesgrupperna

Vad är egentligen skillnaden mellan fysioterapeuter, kiropraktorer och naprapater? Den frågan ställde vi till fysioterapeuten P-O Glenne.

Publicerad

– Om frågan hade ställts för 50 år sedan hade skillnaderna varit större, svaret då hade varit att fysioterapeuter huvudsakligen tränade patienter med problem i rörelseapparaten avseende leder och muskler till en bättre hälsa. Kiropraktorer behandlade samma patienter med så kallad manipulationsbehandling/ledjusteringar och att naprapaternas behandling bestod av en blandning av manipulationsbehandling och muskulär behandling främst via töjningar, berättar P-O Glenne som är legitimerad fysioterapeut med OMT-examen.

Han fortsätter:

– Idag är skillnaderna i behandlingarna mellan yrkesgrupperna mycket mindre. Det hela beror av medicinska framsteg via forskning som sedan påverkat utbildningar och kursutbud.

Gemensamt för samtliga yrkeskategorier är ambitionen att träning ska ingå för att få patienter att må bättre.

– Fysioterapeuter har nischat sig med till exempel Ortopedisk Manuell Terapiutbildning (OMT) som lär ut manipulationstekniker vilket förr tillskrevs kiropraktorer och naprapater. Samtidigt har kiropraktorer och naprapater närmat sig träning som en behandlingsform. Därtill har samtliga yrkeskategorier ofta kompletterande behandlingar med till exempel laser, stötvåg och akupunkturbehandling. Så skillnaderna är idag mindre än förr.

Vad är det lättaste sättet för privatpersoner att ta reda på vad för slags hjälp de behöver?

– För privatpersoner som lider av led eller muskelproblem och står inför valet vilken av nämnda yrkeskategorier som de skall välja, så blir mitt råd att ta del av de hemsidor som de olika yrkesföreträderna har och studera utbudet av tjänster där och låta det styra valet. Som sagt, skillnaderna idag är ej så stora och en inte oväsentlig del av en behandling är att kontakten med terapeut, oavsett yrkeskategori skall kännas bra! Mitt personliga tips är att våga pröva dig fram om du har problem av värknatur i muskler och leder och hitta den terapeut eller yrkesföreträdare som känns bra för dig, avslutar P-O Glenne.

Powered by Labrador CMS