På hemmascen? Kommer Sveriges Mellodrottning Loreen att få uppträda på hemmaplan när Västerås nu får chansen att arrangera en deltävling i Melodifestivalen? Den frågan får vi vänta på tills artisterna släpps.

Melodifestivalen tillbaka i Västerås – efter 17 år

Den 14–15 februari 2025 förvandlas Västerås till en färgsprakande fest fylld av ballonger, paljetter och glädje. Staden blir värd för deltävling 3 i Sveriges största folkfest, som årligen bjuder på spektakulära shower och oförglömliga musikupplevelser för miljontals tv-tittare och tusentals besökare på plats. ”Äntligen kan vi prata om det! Vi har hållit det hemligt i flera månader”, säger Alf Westerdahl, evenemangschef Västerås stad på tisdagsmorgonens pressträff. 

Publicerad Senast uppdaterad

Fakta om Melodifestivalen i Västerås 2025

  • Deltävling 3: 15 februari 2025 
  • Arena: ABB Arena Syd, kapacitet 4 900 personer per föreställning 
  • Värdstäder 2025: Luleå, Göteborg, Västerås, Jönköping, Malmö och Stockholm 
  • Arrangör lokalt: Västerås stad, Visit Västerås 
  • För information om turnén, artister och biljetter: www.livenation.se

Västerås är en av fem städer som står värd för Melodifestivalens deltävlingar under 2025, tillsammans med Luleå, Göteborg, Jönköping och Malmö. Den prestigefyllda finalen äger rum på Strawberry Arena i Stockholm i mars, där artister från hela landet kommer att tävla om att få representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Tre fullspäckade föreställningar av intar ABB Arena Syd med plats för cirka 5 000. Under två dagar får västeråsarna chansen att uppleva dessa festliga föreställningar: 

  • Genrep på kvällen fredag 14 februari
  • Matinégenrep på lördag eftermiddag
  • Direktsänd deltävling på lördag kväll 15 februari

Melfest på stan – ett familjeevenemang för alla 

För att Melodifestivalkänslan ska nå så många som möjligt kommer ett gratisevenemang för allmänheten, ”Melfest på stan”, arrangeras på Fiskartorget på lördag 15 februari. Här kan besökarna uppleva musik, uppträdanden av festivalartister och en festlig atmosfär, med något för hela familjen. 

Västerås – en stad fylld med glädje och energi 

I ett pressmeddelande kommenterar kommunstyrelsens ordförande, Staffan Jansson (S), valet av Västerås som värdstad: 

– Västerås stad satsar stort på evenemang som en del av vår strategi för att vara en attraktiv plats att leva och verka i. Melodifestivalen sprider glädje och positiv energi genom hela staden och bidrar till Västerås utveckling som en ledande evenemangsstad. Med tre miljoner tv-tittare är Melodifestivalen ett unikt tillfälle att stärka Västerås varumärke och skapa stolthet och engagemang hos våra invånare.

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson, stadsdirektör Helene Öhrling och Sofie Lidholm, utvecklingschef Visit Västerås, på pressträffen i ABB Arena Nord på tisdagsmorgonen.
Powered by Labrador CMS