
Mer tid på förskola med nya budgeten
20 timmar i veckan på förskola, totalt 97 miljoner till äldreomsorgen, fler fältarbetande socialsekreterare och buss till Gäddeholm. Det är några av satsningarna som majoriteten i Västerås la fram då de presenterade sin budget på måndagen.
Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Västerås har presenterat sitt förslag till budget och årsplan för 2021. Bland annat görs satsningar på skolan och äldreomsorgen.
– I denna oroliga och ovanliga tid presenterar vi idag en budget där fokus ligger på barnen och på de äldre. Som socialdemokrat är jag extra glad över just de satsningarna samt över att vi trots ett pressat ekonomiskt läge kan göra en satsning på att arbeta bort de oskäliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Jag är stolt över att ha fått förtroendet att leda ett samarbete som i tider av kris tar ansvar och ingjuter hopp och framtidstro, säger Staffan Jansson som är nybilden ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för Socialdemokraterna.
I budgetsen satsas bland annat 75 miljoner på grundskolan, där målet är att höja elevpengen i Västerås. Man vill också höja antalet timmar som barn till förädlalediga får gå i förskola (från 15 till 20 timmar/veckan) från och med andra halvåret 2021.
– Som gruppledare för Liberalerna är jag nöjd över att vi fortsätter att öka anslagen till grundskolan i Västerås. I Västerås lägger vi fortfarande väsentligt mindre pengar per grundskoleelev än snittet i riket, och det var något som Liberalerna i Västerås 2018 gick till val på att förändra. Jag är nöjd över att vi ökar vistelsetiden i förskola för barn till föräldralediga från 15 till 20 timmar per vecka, och jag är också väldigt nöjd över att vi gör en kraftig ökning av vägunderhållet; västeråsarna kommer märka en rejäl skillnad när vi höjer det årliga anslaget från 50 till 80 miljoner, säger Jesper Brandberg, kommunalråd och gruppledare för Liberalerna.
Äldreomsorgen ska få totalt 97 miljoner kronor, bland annat med hjälp av statliga medel. Detta ska bland annat gå till utbildning av personal och att ta bort delade turer.
– Det finns många saker i denna budget som jag är stolt över. För det första att de delade turerna kommer att tas bort under nästa år, detta var en av de frågor som fick mig att börja med politik, så detta är en jätteseger. För det andra den stora satsningen på strategiskt gatuunderhåll som under några år nu kommer att möjliggöra att vi betar av underhållsskulden på våra gång- cykel- och bilvägar, detta är något som alla västeråsare kommer att ha nytta och glädje av, säger Anna Thunell, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet.
Från oppositionens håll kommer kritik mot majoritetens budget, bland annat för att man inte kompenserat för löne- och prisökningar.
– Enligt SKR (Sveriges kommuner och landsting) ska det vara 1,7 % majoriteten har 0, säger Elisabeth Unell (M) oppositionsråd i Västerås.
Beslut om budgeten tas på kommunfullmäktige den 26 november.