Morgonrapporten: 400 varslas om uppsägning på Northvolt i Västerås

★ TISDAG 24 SEPTEMBER • Vädret: Mulet • Stopp i tågtrafiken efter olyckan • Guiden: Tom Alandh på besök

Publicerad

Godmorgon Västerås!

Det har hänt: Under måndagen meddelade krisande batteritillverkaren Northvolt i ett pressmeddelande om ett varsel som berör totalt runt 1 600 anställda. I Västerås handlar det om 400 personer. ”Besluten, hur tuffa de än är, är nödvändiga för Northvolts framtid”, säger bolagets vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Tågtrafiken: Efter måndagens kollision mellan ett tåg och ett traktorsläp är det stopp i trafiken mellan Köping och Arboga på grund av reparationsarbeten. Prognos för när trafiken kan köra som vanligt igen är satt till 25 september 05.00. SJ Regional ersätts med buss mellan Köping och Arboga. För mer information om din resa hänvisas du till ditt tågbolag.

Så blir vädret enligt SMHI: Övervägande molnigt, men med visst utrymme för sol. Varmt med temperaturer uppåt 19 grader. 

Det händer idag i Västerås

Musik: Fikapaus

Plats: Växhuset

Tid: 14.00–15.00

Vad: Dags igen för musik på lilla scenen i Växhuset. Uppträder gör Black River Band. Fri entré.

Föresläsning: Tom Alandh och Heleen Rebel berättar om hur dom berättat

Plats: Rudbeckianska gymnasiets ljushall

Tid: 18.00

Vad: I sjutton år arbetade de ihop, 62 filmer hann de med. ”Oscar och Greta och huset de byggde” , och filmerna om Martina och Pia lever fortfarande kvar i svenska folkets hjärtan. Arrangör Västerås humanistiska förening.

Föredrag: Äs – en tidigmedeltida kyrka och kyrkogård i Romfartuna

Plats: Västerås stadshus

Tid: 18.00

Vad: Västerås stadsarkiv bjuder in till ett föredrag som hålls av Ann Vinberg, arkeolog/projektledare och Oskar Spjuth, arkeolog/biträdande projektledare vid Stiftelsen Kulturmiljövård. Fri entré. Ingen föranmälan.

Pete Churchill, John Högman, Hugo Löf och Oscar Johansson Werre

Plats: Konserthuset

Tid: 19.00–21.30

Vad: Pete Churchill är en brittisk sångare, pianist och kompositör som har en gedigen bakgrund med samarbeten med många av jazzens största, exempelvis Kenny Wheeler, Jon Hendricks och Mark Murphy. Ikväll får vi höra honom på sång och piano tillsammans med bland andra saxofonisten John Högman. Arrangemang av Jazzens Vänner.

Utställning: Anna Nyberg – Blicken glider isär

Plats: Konstmuseet

Tid: Öppettider tis, tor, fre 10–17, ons 10–20, lör–sön 12–16

Vad: Ny utställning. Anna Nyberg arbetar med ett måleri som oftast resulterar i stora rumsliga installationer. På Västerås konstmuseum kommer besökaren kliva in på Nybergs ateljégolv. Utställningen visas till 2 februari 2025.

Utställning: Nytt i samlingen

Plats: Konstmuseet

Tid: Öppettider tis, tor, fre 10–17, ons 10–20, lör–sön 12–16

Vad: I denna utställning visas ett urval av de senaste årens inköp till Västerås konstmuseums samling. Upptäck bredden i vår konstsamling. Utställningen visas till 2 februari 2025.

Powered by Labrador CMS