Chefar. Nina Eklöf kommer närmast från Riksantikvarieämbetet på Gotland där hon arbetat med frågan om hur de ska kunna öka regionala och kommunala museers attraktivitet.

Nina blir ny chef för gamla minnen

Nina Eklöf blir ny chef för Västerås museer

Publicerad Senast uppdaterad

I slutet av augusti får Anundshög, Vallby Friluftsmuseum, Västerås konstmuseum och stadens offentliga konst en ny chef då Nina Eklöf tillträder som museichef för Västerås museer.

Nina Eklöf har varit i Västerås en del både som besökare, till exempel på konferenser, och även på en handbollsturnering under åtta år.

– Jag gillar Västerås allmänt och jag är charmad av staden, säger hon till Västerås Tidning.

En väldigt lockande tjänst

Hon säger att det är för få som känner till staden och allt den har att erbjuda.

– När jag såg att tjänsten lystes ut så kände jag att det var jättespännande. Just att verksamheter som vanligtvis hålls separat har lagts ihop. Jag tror att det finns något enormt bra i att samla ihop konst på konstmuseet, offentlig konst, friluftsmuseet och sen ett fornlämningsområde som Anundshög och hela Badelunda.

Närmast kommer Nina Eklöf från Riksantikvarieämbetet som har kontor i Stockholm och även i Visby där hon har jobbat i två år. Men hon har omfattande erfarenhet från flera andra delar av museisektorn, inklusive ledande befattningar.

– Den senaste tiden har jag jobbat med frågan om hur vi kan lyfta regionala och kommunala museer i den regionala utvecklingen. Och att nu få jobba med att lyfta Västerås attraktivitet är lite det jag jobbat med teoretiskt där jag nu får jag vara lite mer ”hands on”.

Mats Widelund, kulturchef Västerås stad, säger i ett pressmeddelande att de är glada att välkomna Nina Eklöf som museichef för Västerås museer.

– Hennes omfattande erfarenhet inom museisektorn, inklusive ledande befattningar på olika museer, kommer att vara värdefull för oss. Vi ser fram emot att hon fortsätter stärka museernas roll så att Västerås blir en ännu mer attraktiv plats för besökare och invånare.

Hon har redan en del tankar om framtiden.

– Men jag måste först lära mig verksamheten lyssna in och se vilka idéer som redan finns. Jag ska inte komma in till en början och röra om ytterligare.

Utvecklingsmöjligheter ser hon framför allt i Anundshögsverksamheten.

– Där finns ett uppdrag, hur kan vi utveckla området ytterligare? Kunskapen finns, till exempel hos arkeologer som tänker ”wow” om Anundshög, men det måste vi få flera att tycka. Jag vill lyfta Anundshög och hela Badelunda och nyckeln där tror jag är ett samarbete med forskare och akademi.

Avslutningsvis säger Nina att hon efter några månader kommer att veta mer om vad som kommer att hända framöver.

– Jag gillar att det händer saker, det ska ske mycket och ofta inom Västerås museer och vi ska se till att få ut det som sker till alla.

Folk säger att det brukar hända saker när jag är med, skrattar Nina.

Nina Eklöf tillträder tjänsten som museichef den 19 augusti då hon efterträder Katarina Frost som går i pension.

Powered by Labrador CMS