Blöt invigning vid Svartån. Nu är den efterlängtade faunapassagen med tillhörande trädäck samt gång- och cykelväg invigd.

Nu är det fritt fram för cyklister, fiskar och flanörer vid Falkenbergska kvarnen

Faunapassagen, trädäcket och gång- och cykelväg vid Falkenbergska kvarnen står nu färdigt. På onsdagen invigdes allt.

Publicerad

Platsen underlättar för Mälarens och Svartåns fiskar att vandra ända upp till Åkesta och Forsby där det finns fina lekmiljöer.

Under invigningen vid Falkenbergska kvarnen i onsdags fanns representanter från Västerås stad och projektet på plats och berättade om bygget och de långsiktiga effekterna för djurlivet. 

Lars-Erik Nordin, tekniska nämndens ordförande invigningstalade.

– Den nya faunapassagen vid Falkenbergska kvarnen gör att fiskens möjlighet till vandring till lekområden norrut i Svartån äntligen är återställd. Projektet är också ett utmärkt exempel på hur vi kan förena förbättringar för djurlivet med en attraktivare stadsmiljö och en ökad tillgänglighet till Svartån.

Projektet har försenats, delvis på grund av anpassade och mer tidskrävande metoder behövts för att hantera de lösa och förorenade sedimenten i ån. 

Det gör också att kostnaden för faunapassagen blir dyrare än beräknat. 

”Vi vet ännu inte slutsumman för inkapslingen av sedimenten men staden har ett speciellt konto avsatt för miljöskulder så fördyringen påverkar inte någon verksamhet i Västerås stad”, skriver staden på sin hemsida.

Invigningen lockade en del västeråsare trots det bistra väderläget.
Ett nytt trädräck löper parallellt med faunapassagen.
Powered by Labrador CMS