”Guds hand” är tillbaka i Västerås. Det nya exemplaret står på Karlsgatan 18 i kvarteret Högne och invigdes på fredagen.

Nu gör det välkända konstverket ”Guds hand” comeback i Västerås

”Guds hand” är tillbaka i Västerås. På fredagen invigdes installationen vid kvarteret Högne på Karlsgatan. ”Den har varit saknad av västeråsarna och det känns så fint att ge den en plats som är tillgänglig för många”, säger Mimers vd Mikael Källqvist.

Publicerad Senast uppdaterad

Carl Milles-skulpturen “Guds hand” var ett uppskattat inslag i den offentliga miljön men försvann från Västerås och Lövudden 2021 där den har stått i över 50 år vid KFUM:s anläggning. 

Den nya ägaren till hotell- och konferensanläggningen ville ”avkristna” platsen och gjorde sig av med verket. Det involverade bland många andra biskop Mikael Mogren.

Nu, tre år senare, är konstverket tillbaka. 

I ett nytt exemplar.

Ett drag i rosetten utgjorde bandklippningen för ”Guds hand”.

Glädje och stolthet en sådan här dag?

– Ja, herregud. Det har varit en lång resa. Jätteroligt att det blev av. Jag tycker det här är en lagom storlek som passar väldigt bra här. Det här är ett av totalt tolv exemplar i den här mellanstorleken, säger Mikael Karlsson från Millesgården som fanns på plats vid invigningen.

Carl Milles är en av Sveriges mest spridda konstnärer internationellt. 

– Det här verket kan man hitta i bland annat Australien, Taiwan, Kina, Japan, Indonesien och USA. Det är ett av hans tre sista stora verk som han skapade, säger Mikael Karlsson.

Det är bostadsbolaget Mimer som är beställare av ”Guds hand”.

– Det här är en del av den så kallade enprocentregeln som går tillbaka till 30-talet och innebär att en procent av byggkostnaden avsätts till offentlig konst, säger Mimers vd Mikael Källqvist.

På fredagen invigdes alltså den saknade skulpturen vid kvarteret Högne – i korsningen Kopparbergsvägen/Karlsgatan – där ”Guds hand” nu kommer att husera precis utanför parkeringsgaraget. 

– Konsten i våra bostadsområden är ett väldigt viktigt inslag för att skapa karaktär och identitet för en plats som den här. Och för att känna stolthet. 

Varför det blev just ”Guds hand” hade Mikael Källqvist inte svårt att motivera.

– Den har varit saknad av västeråsarna och det känns så fint att ge den en plats som är tillgänglig för många. Den ska bara finnas i Västerås.

En hel del nyfikna västeråsare hade letat sig till Karlsgatan 18 för att bevittna återinvigningen av det populära konstverket.
Invigningsparet. Mikael Karlsson från Millesgården och Mikael Källqvist, vd Mimer.
Powered by Labrador CMS