Gemenskap. En gemensam promenad mellan stadsdelarna invigde den nya ljuspromenaden.

Ny ljuspromenad förenar Pettersberg och Vallby: ”Låt oss värna om detta”

I onsdags kväll lanserade Mimer och Västerås stad sitt gemensamma initiativ med en ljuspromenad mellan stadsdelarna Pettersberg och Vallby.

Publicerad

Längs gång- och cykelbanan som går mellan de två stadsdelarna har ljusskyltar med olika budskap satts upp för att öka tryggheten längs det annars mörka stråket.

Ungdomar från både Vallby och Pettersberg har skrivit sina egna ord och tankar om vad ”Våga bry dig” betyder för dem. Projektet har sin grund i att när man under förra året genomförde trygghetsvandringar på Pettersberg pekades gång- och cykelbanan ut som en otrygg plats.

Olika budskap. Ungdomarna har satt egna ord på vad "Våga bry dig" betyder för dem.

Med anledning av detta genomförde Mimer en workshop med Pettersbergs-ambassadörerna, ungdomar mellan 14 och 16 år som arbetar för att stärka sin stadsdel, samt sommarlovspraktikanter från Vallby. Tillsammans med ungdomarna har man utforskat vad uttrycket ”att våga bry sig” betyder för dem och samlat in citat som nu pryder ljusskyltarna längs promenaden.

– Det känns väldigt fint att de unga får vara med och bidra till att skapa en tryggare väg mellan Pettersberg och Vallby. Vi hoppas att deras ord ska stärka och sprida trygghet till många framåt och att de själva ska känna att de varit med och utvecklat sin stadsdel. Tillsammans gör vi skillnad på riktigt, säger Katarina Bilberg, stadsdelsutvecklare på Mimer.

Parallellt med arbetet med ljusskyltarna har Västerås stad inom projektet ”Tyck om Vallby” genomfört en konstnärlig medskapandeprocess under ledning av konstnären Andreas Pettersson. Barn och unga på Vallby har skapat utsmyckningar till tunneln under Vallbyleden, vilket ytterligare stärker känslan av trygghet och gemenskap i området.

Mathias Mardani, en av Pettersbergs trygghetssamordnare höll ett tal som möttes av jubel.

– Låt oss värna om detta fantastiska gång- och cykelstråk, för i slutet av dagen pratar vi alla samma språk. Om det skulle regna, ta fram era paraplyn. Alla ska kunna röra sig fritt mellan berget och byn. Vägen ner är nu lite ljusare men fortfarande brant. Men Pettersberg hjärta Vallby är lika med sant.

Konstpromenad. I den annars så mörka tunneln lyser ungdomarnas konst upp.
Talare. Katarina Bilberg, Mathias Mardani och Lars Nordin (V) höll tal under invigningen.
Powered by Labrador CMS