Nytt partnerskap för att stärka unga tjejer i stadens västra delar
Nämnden för idrott, fritid och förebyggande har beviljat en ansökan från Rädda barnen om ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Västerås stad. Kommunen går därmed in med 450 000 kronor årligen 2025-2026 för att säkerställa och förstärka föreningens tjejforumverksamhet i de västra stadsdelarna.
Rädda barnen driver sedan några år tillbaka tre tjejforum på Bäckby med totalt cirka 60 deltagare och fyra ungdomsledare. Arbetet startades upp med medel från Vinnova och i samarbete med bland andra Ikea och Mimer. Genom tjejforumverksamheten får unga tjejer stöd att driva sina egna idéer och skapa förändring både för sig själva och för andra. Partnerskapet möjliggör fortsatt verksamhet i Bäckby, men även möjligheter att utveckla tjejforumverksamhet till ytterligare en stadsdel i de västra stadsdelarna.
– Ett partnerskap med Rädda barnen ligger helt i linje med vår vilja att stärka kommunens samverkan med civilsamhället i de västra stadsdelarna. Vi måste rikta våra insatser mot där de gör störst nytta och samverka med personer och organisationer som kompletterar kommunens insatser. Genom partnerskapet bygger vi vidare på det arbete som Rädda barnen utvecklat genom projektet På lika villkor, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, i ett pressmeddelande.
Idéburet offentligt partnerskap innebär att kommunen finansierar särskilda verksamheter och projekt som drivs av lokala föreningar. Partnerskapet med Rädda barnen är en del av Västeråsmajoritetens trygghetspaket, där särskilda medel avsatts för att teckna IOP:er som syftar till att skapa jämlika förutsättningar i prioriterade områden på väster. Förhoppningen är att de kommunala pengarna ska ge stabilitet och möjligheter för Rädda barnen att utveckla verksamheten.
– Tjejforum är en bra och viktig verksamhet där unga tjejer bland annat kan prata om psykisk hälsa, rättigheter, våld, rasism och diskriminering. Det är en verksamhet som ökar jämställdheten och jämlikheten i Västerås och i de västra stadsdelarna, säger Hawar Asaiesh (V), vice ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.
Hittills under mandatperioden har Västerås stad tecknat IOP:er med bland andra Mamma United, Västerås stadsmission, Bäckby United, Tjejjouren Ronja och IOP Pettersberg som sker i samverkan med ABF, Hyresgästföreningen och RF/SISU Västmanland. Dessa partnerskap innebär inte bara formella överenskommelser och kommunala medel, utan är också uttryck för ett djupt och långsiktigt engagemang för att arbeta tillsammans.
– Genom partnerskap visar vi att vi verkligen tror på kraften i civilsamhällets arbete. Tjejforum skapar en trygg och inspirerande miljö där unga tjejer får verktyg att påverka både sina egna liv och samhället omkring sig. Detta är ett viktigt steg mot ett mer jämställt och jämlikt Västerås, säger Anny Bustos Teljebäck (S), ledamot i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.
Att stärka samverkan med civilsamhället för att skapa en mer jämlik, trygg och socialt hållbar kommun är ett av Västeråsmajoritetens övergripande mål för mandatperioden. Partnerskapet stödjer även Västerås stads program för social hållbarhet, som syftar till att utjämna ojämlika livsvillkor för barn och unga.
– Det är viktigt att vi ger fler unga i de västra stadsdelarna möjlighet att känna sig delaktiga i samhället, så att de kan delta i samhället på lika villkor, säger Eric Söderberg (KD), ledamot i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.
Överenskommelsen gäller från och med 1 januari 2025 till och med 30 december 2026.