Nytt tvåårsavtal för hyresnivåer i Västerås
Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer är klar och resulterar i en tvåårig uppgörelse. Under 2025 kommer hyrorna att höjas med i snitt 5 procent som gäller från 1 januari.
För 2026 har parterna enats om en höjning på i genomsnitt 3,7 procent som träder i kraft den 1 januari 2026, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
För Hyresgästföreningen var det prioriterat att få till stånd ett tvåårigt avtal, med en betydligt lägre höjning år två.
– Vi ser 3,7 procent 2026 som ett steg tillbaka mot mer normala nivåer. Vi måste lämna dessa år av höga höjningar bakom oss för att de kommande åren hitta tillbaka till en mer rimlig, hållbar och stabil hyresutveckling för hyresgästerna. Det tar några år att komma dit men med denna överenskommelse hoppas vi komma en bit på vägen, säger Johan Kretz förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Även Mimer har gått ut med ett pressmeddelande om hyreshöjningen.
– Det känns bra att vi kommit överens om hyrorna för både 2025 och 2026 och att vi dessutom kan ge besked innan årsskiftet. Det ger hyresgästerna möjlighet att planera sin ekonomi bättre. Det är också skönt att kunna ge besked om en lägre höjning 2026 eftersom vi vet att ekonomin är ansträngd för många. Jag är samtidigt oroad för den stora utmaningen vi har med ökande kostnader för bland annat uppvärmning, vatten och avfallshantering. De senaste årens hyreshöjningar har inte kompenserat för den ökningen, säger Gustav Hanstad vice vd på Mimer.
Höjningarna är, liksom tidigare år, differentierade. Lägenheter med lägre hyror får högre procentuella påslag medan dyrare lägenheter får lägre. Dock innebär detta att de dyrare lägenheterna ändå får störst påslag i kronor räknat. Hyresjusteringen för 2025 innebär en differentiering mellan 3,25 procent och 8,40 procent.
– Likt förra året fortsätter vi differentiera hyreshöjningen vilket innebär att olika lägenheter kan få procentuellt skilda hyreshöjningar, beroende på nuvarande hyresnivå. Vi vill att hyrorna för likvärdiga lägenheter på sikt ska bli så jämna som möjligt. Hyreshöjningarna har varit relativt stora ett par år och det finns en risk att det drar isär hyrorna för mycket. Effekten om vi skulle ge alla samma procentuella höjning är att de dyrare lägenheterna blir för dyra på sikt, säger Gustav Hanstad.