Johan Edenskär, Camilla Svensson, Marcus Racic och Magnus Abrahamsson vid ett av Camillas alster.

Önskemål: En öppen graffitivägg

En graffitivägg här i Västerås som är öppen för alla och alltid. Det är vad graffitikonstnärerna Johan Edenskär, Marcus Racic och Camilla Svensson, med Magnus Abrahamsson i spetsen, önskar.

Publicerad

I Västerås finns bara ett ställe där det är lagligt att måla graffiti. Det är Hamnväggen, 990kvm med sina cirka 1000 kvadrat yta som ligger på Mälarhamnars område och är öppen två lördagar i månaden mellan klockan 10.00 och 17.00.

Initiativtagaren till Hamnväggen, Magnus Abrahamsson, berättar att han inte kan ha öppet flera gånger än de två lördagar varje månad, som han redan har.

– Det här projektet har jag haft i tre säsonger, vilket har funkat jättebra och stödet har varit superfint från arbetsgivaren. Men jag känner att jag inte riktigt räcker till för att trycket är så högt. Det är ofta flera som vill måla än det finns plats för så det skulle verkligen gynna den här stan att ha en sjyst öppen vägg, säger han.

Det skulle betyda mycket om man lagligt skulle kunna uttrycka sig på flera ställen. Graffiti är en konstform och jag tycker att det är konstigt att man inte kan få uttrycka den lagligt här i Västerås

Marcus Racic

Många andra städer, inte bara större städer som Stockholm och Göteborg, utan även mindre städer som Örebro, Eskilstuna, och Lindesberg har graffitiväggar, som ofta sköts av kommunen, där man fritt får måla eller skapa under dygnets alla timmar.

Camilla Svensson, en av målarna säger att hon inte har hållit på med graffiti länge men att det är hur kul som helst och att hon gärna skulle göra det oftare om det fanns en öppen vägg.

– Det är jättekul och det vore väldigt bra om man bara kunde åka iväg till en vägg och måla om man fick en idé. 

– Det behövs en öppen vägg här i Västerås där man kan måla när andan faller på utan att behöva vänta tills Hamnväggen är öppen, instämmer Johan Edenskär, som målat graffiti från och till sen 80-talet. 

Enig med de andra är Marcus Racic som också han har målat i många år.

– Det skulle betyda mycket om man lagligt skulle kunna uttrycka sig på flera ställen. Graffiti är en konstform och jag tycker att det är konstigt att man inte kan få uttrycka den lagligt här i Västerås, säger han.

Behövs tillsyn

Magnus Abrahamsson har haft möten med Västerås stad om möjligheten till en öppen vägg och tycker att han då fick ett positivt gensvar.

– Men när det kommer till vem som ska ha ansvar för väggen, då blir det svårare eftersom jag känner att jag inte har tiden att ta hand om den också. Och där har det stannat nu.

Västerås Tidning pratade med Anna Mattsson, utvecklingsledare på kultur- idrott- och fritidsförvaltningen på Västerås stad.

– Ja, det stämmer att Magnus tagit kontakt och att vi tillsammans har tittat på förutsättningar för en laglig öppen vägg för graffiti. Som jag uppfattat det är det driften som skötsel, vissa aktiviteter och tillsyn, som är den del som har varit lite svår att hitta intresserade till. 

Hon säger att det inte finns någon specifik vägg ägnad åt graffiti i dagsläget.

– Men det tror jag inte skulle vara något större problem.

Avslutningsvis säger Anna Magnusson att det vore jättefint om det skulle finnas intresserade föreningar som vill sköta en öppen vägg. 

– Här kan vi på Västerås stad stötta upp genom föreningsstödet, om det finns en eller flera föreningar som kan tänka sig att driva en sådan vägg.

Powered by Labrador CMS